Цвятко Цветков: Румен Петков с
() - 2008/3/19
Frognews.bg

Скандалите "Иван Иванов" и "Куйович" застрашават държавността; Първанов и Станишев трябва да заявят позицията си по разкртията в МВР, иначе мръсни пари ще се вливат в политиката и за благотворителност, смята експертът по сигурността в БСП Цвятко Цветков.

- Г-н Цветков, какво означава за България скандал като този със зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов?
- Ще се върна малко назад. Министър Румен Петков не успя да овладее механизмите и да управлява в МВР както трябва. Когато стана министър, съвсем добронамерено в наши срещи обсъждахме какви проблеми трябва да се решат в МВР. Позволих си да го посъветвам за решаването на два основни проблема. Първият беше за управлението на МВР като единна система: организацията, координацията и контрола; да се използват максимално информационните и оперативните възможности. Вторият беше за непрекъснатата и жестока битка със срастването на субекта с обекта. Казах му, че този проблем е доста сложен, тъй като години наред, при редица правителства, това срастване бавно и забележимо пълзеше и обхващаше части и хора във вътрешното ведомство. Резултатите бяха, че "изгаряха" ръководители на по-ниски нива. Колкото и неприятно да ми е, виждам че Румен Петков не се справи с тези две задачи.
- Какво по-точно имате предвид?
- Информацията, която се получава в МВР при оперативно-издирвателната дейност, която е с много дефекти в момента, въпреки, че има нахъсани и добри работници, стига до фаза, в която трябва да се вземат решения, какво ще се прави след това. Те се съдържат в следното: или се отива на работа така, че определени лица, които протичат по тези разработки да бъдат вербовани с оглед разширяване и постигане на максимум ефект от тях и да се направят големите удари, или се продължава остро и последователно без всякакви колебания, да се вкара работата и информацията до фаза на съдебно производство. Другият вариант е тази информация да се използва за лични и групови облаги.
- Това означава ли, че не изключвате в конкретния случай лична или партийна облага?
- Не изключвам да е партийна, защото зависи какъв е човека и в каква посока са неговите действия. Може и лична да е. Защото чрез притежаване на информация, каквато има един вътрешен министър, както и властта през нея, да притискаш хора в спец службите и полициите не е новост. Това е известно не само в България, но и по света. Така стигаме до случаите със зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов и случая "Куйович". Те показват, че има нещо гнило в МВР и мисля, че много трудно ще бъдат освободени от отговорност по тях министъра и главния секретар. Сега е времето да се реши дали ще продължаваме така, както статуквото се диктуваше през последните 20 години, или ще се тръгне по нов път, за да се нормализира в България. Ако и сега не се реши този въпрос, България няма да получи добра оценка от ЕС. Ние не сме вече затворени в собственото си чифличе и не мътим само в собствените си курници яйцата на прехода. Сега сме мощно осветени от мониторинга на Брюксел. Няма как да избягаме от всичко, свързано с взаимовръзката власт-сенчеста икономика. Общественото съзнание до такава степен е изострено към използването на властта за облаги, че това ще се окаже най-чувствителната зона при следващите избори. Във фокуса на решаването на този въпрос застават фигурите на премиера и президента. Те трябва да използват всичко онова, което е по силата на техните постове, за да обърнат нещата на досегашното статукво. Разбирам, че е трудно да се вземе решение по отношение на човек на такъв пост като министър Петков, особено след като е показал достатъчното си влияние, власт и възможности. Но трябва да се направи.
- Казвате, че президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев трябва час по-скоро да вземат отношение по скандала?
- Това трябва да стане не толкова със заявления, а да се разширят, задълбочат и изпълнят институционалните решения. Трябва да се окаже всяческо съдействие от прокуратурата, даже бих казал от страна на президента дори и натиск, за да си свърши работата тя до край и както трябва. Според мен сега е моментът да се приложи италианският модел в България. Има много честни и почтени служители, нахъсани да работят срещу срастването на властта и престъпността. Но те трябва да бъдат мотивирани.
- Валентин Петров и Румен Петков твърдят, че не са знаели за разработката. Това възможно ли е?
- Не, не звучи сериозно. Това е по-скоро е подготовка за отстъпление, пренасяне и снемане на отговорност, особено като знам каква е системата за докладване в МВР.
- Да не би това да е ход за прикриване на нещо друго? На приятелски кръгове, например?
- От разработките става дума за грабеж от държавата - огромни средства от ДДС-измами, пране на пари, акцизи и др. Схемите и участниците са известни не само в МВР, но и в НАП. Иска ми се да вярвам, че прокуратурата ще постъпи честно и ще провери съмненията за връзки между най-високите нива на МВР с фактори от сенчестата икономика. Тези подозрения или трябва да се изчистят или да се стигне до онова, което е лошо и то да се премахне.
- Можете ли да назовете за кои фирми става дума?
- Това е "Винпром -Пещера", но със сигурност има и други. Говори се за загуби над 1 млрд. лева.
- Споменава се също, че някои от тези фирми и бизнесмени са и спонсори на БСП?
- Няма да конкретизирам партиите сега. Нещо, което беше изречено в публичното пространство и има голямо значение, са обръчите на партиите. Те са тези, които сковават развитието на държавата, защото чрез тях партиите стават зависими. Бизнесът у нас се научи да решава въпросите си през тях, независимо коя партия се задава на власт. В този кръговрат се настани и организираната престъпност. Не с гласа на избирателя се прави разпределянето на властта, а с парите на обръчите. Срещу това трябва да се тръгне, защото ЕС ни даде пари, но иска те да минават през нормална процедура.
- Стана дума за "Винпром - Пещера". Тази фирма е спонсор на много благородни инициативи. Да не излезе, че сираци и болни деца са получили съмнителни пари?
- Дали зад добрите намерения и спонсорства стоят честно изкарани пари - аз лично се съмнявам, защото най-малкото в сферата на измамите с ДДС доста от така наречените олигархо-подобни бизнесмени, са оплетени в мрежите на незаконното.
- Възможен ли е вариант този скандал да отшуми, както стана с опожарения влак в Червен бряг или убитото момиче в Трън?
- Всеки следващ скандал остава в сянката на общественото внимание, когато гръмне нов. Медиите са единственият прозорец, през който се осветяват случилите се неща. Неприятните разкрития и скандали ще продължат, но въпросът е да се смени чипът, както казва Сакскобургготски и политическата воля.
- Не мислите ли, че властта има лостове да се справи и с медиите, в смисъл да ги поощри да не са толкова бдителни?
- Да, това е така. Медиите имат интереси и конфликти, но все пак мисля, че те са една крачка пред властта. Ще ви дам един пример. Изследвания как се развива организираната престъпност прави една неправителствена организация - Център за изследване на демокрацията. Защо до сега нещо подобно не е внесено в министерски съвет от съответните ведомства, които по Конституция трябва да правят това? Петканов и Бойко Борисов внесоха нещо подобно, но то не бе достатъчно мащабно... Медиите също публикуват добри анализи и коментари.
- Не сте ли забелязали, че в някои медии няма нито една критична дума за Петков?
- Този проблем не искам да го коментирам. Но съм забелязъл...
- Казвал сте, че министър Петков има свои икони в политиката. Можете ли да поясните за какво става дума?
- Той обича да използва целенасочено имитиране на отношение към четири политически фигури и се кичи с тях като със значки. На единия ревер са ликовете на Андрей Луканов и Николай Добрев, лека им пръст, а на другия - Георги Първанов и Ахмед Доган. Той се опитва да внушава, че на първите е наследник, а на другите - пръв приятел. Струва ми се, че тук има едно преиграване и замълчаване от тяхна страна за техните истински отношения.
- Чувал ли сте за злоупотреби от името на партиите като се искат пари от фирми и бизнесмени, но помощите да не стигат до централите?
- Съмнения има, че пари се искат за партиите и докато не се реши въпроса законодателно, те няма да изчезнат. Публична тайна е, че във финансирането на партиите има и рекетиране, а когато то е подплатено с информация от такава мощна система като МВР, митниците, нещата придобиват характер на тумор в държавното управление. Никой не може да каже степента на това явление, защото няма голям бизнесмен в България, независимо до колко му е чист бизнеса, който да не е давал пари за партии и политици. Единственият, който призна, че е дал 300 000 марки на СДС беше Илия Павлов. С парите се купува политика - показват го и последните избори за местна власт. Дадени били 200-та млн. лева. А когато са присвоени над 1 милиард?
- Може ли да се очакват оставки в МВР?
- Ако един силен политик и министър, какъвто е Румен Петков, отчете сегашното управление и следващите парламентарни избори, и поиска най-малкото да бъде отстранен, докато следствието продължава, ще е добре. Мисля, че Румен Овчаров постъпи по този начин.
- Но за него нищо не се доказа?
- Но оставката му бе приета.
- Възможно ли това да е акция на среди от БСП, близки до алкохолният бизнес в Източна България, срещу тези от района на Пещера?
- Не, не мисля. Става дума за съдбата на следващите избори. Ако това сега не се разбере, утре ще е късно.
- Не е ли възможно Петков и Петров да са атакувани от престъпни среди, срещу които се водят разследвания? Може такава версия да чуем.
- Министър Петков може всякак да извърта нещата, но се надявам , че прокуратурата, ДАНС, премиерът и президента няма да се хванат. За българското общество съм сигурен, че няма да се хване.
- Вашата прогноза?
- Италианският модел или срив на държавността. Второто не бива да се допусне.
- Не се ли боите, че ще ви обвинят, че нападате съпартийци?
- Смешно е да говорим за личностни отношения, когато става дума за такъв скандал и за толкова сериозни неща. Става дума за принципи.


Автор: Огнян Стефанов

Go back BG Online