Престъпници от бъдещето
() - 2006/9/18
Има многообещаващи места на българския пазар за добри кибер печалби

САМО 8 ДУШИ са осъдени за компютърни престъпления в България за последните
три години според проучване на Димитър Марков, координатор на проект на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията. Тези престъпления все още са екзотика за България, тъй като технологично сме доста изостанали, но само след пет години проблемът ще стане сериозен и не е лошо да се подготвим за него", казва още Димитър Марков.

Няма официална статистика за това, колко средства са успели да откраднат българските хакери. Но според приблизителна оценка, базирана върху разкритите досега кибер престъпления, сумата надхвърля $350 - 400 хил.
Въпреки че този оборот изглежда твърде впечатляващ за българските стандарти, той е незначителен на фона на това, което печелят акулите от виртуалната мафия. По данни на ФБР само в САЩ кракери нанасят загуби за милиарди долари годишно. През 2005 г. В САЩ най-малко 1.2 милиона потребители на интернет са били подмамени да съобщят личните си данни на престъпници, които са източили от сметките им повече от $1 млрд.

Причините, които у нас задържат този тип престъпност в скромни граници (ниска компютърна грамотност, слаба е-търговия, ограничен достъп до модерни
технологии), много скоро ще получат силно развитие. Първото е-престъпление е регистрирано през 1982 г., когато от клон на "Балкантурист" в София касиер присвоява сериозна сума, а в края на 2001 г. те вече са повече 200.

БАНКИТЕ - НАЙ-ЗАЩИТЕНИ

ЗАСЕГА е-престъпленията в България са свързани основно с нарушения на авторското право, ползване на нелегален софтуер и т.н. През 2001 година
според Forbes 50 процента от музикалните продукти в страната са пиратски.

През пролетта избухна истински екшън, когато полицаи от специалния сектор в
МВР за кибер престъпления арестуваха служители на сайта Arena.bg заради
огромно източване на музика и филми от мрежата. Оказа се обаче, че едни от
най-големите ползватели точно на този сайт са служители на различни
министерства, в това число и МВР. Към това през последните две-три години се прибавиха и заплашително нарастващите порнографски сайтове. В този смисъл гласуваните през последната седмица промени в НПК имат за цел да овладеят в някаква степен този процес, но вероятно това е само началото.

Изброените сфери съвсем не изчерпват местата, където вероятно ще се ориентират е-гангстерите в следващите години. Има многообещаващи възможности за кибер печалби в иначе малкия български пазар.

Банките, сайтовете за е-разплащане и е-търговия ще бъдат обект на най-засилен интерес от страна на хакерите в следващите години, сочиизследване "е-България 2006". За разлика от останалите сфери на бизнеса банките в момента имат най- добре работещите системи за сигурност, които предотвратяват външни набези. Почти всички такива компании позволяват
ограничен достъп на служителите си до сайтове. Ограниченията стигат до

невъзможността банковият служител да проверява личната си електронна поща от ПС в офиса. И въпреки това преди четири години през август лъжлив сайт на Банка ДСК бе създаден, докато оригиналният бе в реконструкция, фалшивият
сайт обявяваше, че банката е започнала кампания за отпускане на безлихвени
кредити и такива с примамливо ниска лихва. Авторът на сайта бе заловен месец по-късно и той признал, че много лесно е направил лъжливия сайт, като
използвал логото на банката на местен клон.

АДМИНИСТРАЦИЯТА - ВСЕ ОЩЕ В СЯНКА

НА ПРЪВ ПОГЛЕД администрацията не е привлекателно място за атаки от страна
на хакерите. Но това не е така поради две причини - информацията, която тя
носи, й големите средства, които преминават през нейните структури. През
декември 2002 година след вътрешно разследване се разбира, че в МВР повече
от 400 служители са събирали и съхранявали незаконно информация от системата на министерството. През 1999 година хакер атакува сайта на БТК. Тъй като компютъризацията на държавните служби все още е малка, това я предпазва от атаки, които, очевидно, лесно биха я пробили. Но ангажиментите на страната към ЕС ще превърнат държавните структури в търсено място за кибер нашественици. Особено когато стане факт единната информационна система,свързваща полиция, съд, прокуратура, следствие с МФ, МО, данъчни служби и митници.

Ловките хакери разбиват без проблем всяка защита

Кибер нападения в България


ВАРНЕНСКИТЕ КРАКЕРИ

През 1997 година няколко ученици от Варна купуват по електронен път ПС, автомобил, очила, маротонки, скейтборд за 180 000 долара.
Американската полиция разбира, че става нещо странно, когато собственик на
магазин в Оклахома се оплаква, че банковата му сметка загадъчно намалявала.
Интерпол също се заинтересувал от случая. И след като възелът се разплете,
Във варненския арест попаднаха повече от десетина непълнолетни, които са
източвали кредитни карти от хиляди километри.

ШЕДОУ КРЮ

Един от най-големите удари срещу кибер мафията е през 2004 г.
Групата "Шедоу крю" е следена месеци. Информатор на полицията поканил всички на онлайн среща и така те са заловени пред компютрите им. Операцията се провежда едновременно в 25 държави включително България. Заловени са 28
членове на бандата, които са ръководили международна престъпна мрежа от 4000 души, които търгуват с крадени кредитни карти и документи за самоличност.
"Бизнесът" им се оценява на стотици милиони долари.

РАЗПУСКАТ ПАРТИЯ

През 2002 г. фалшиво съобщение излиза от сайта на социалистическата партия до 100 български и световни медии, както и до партньори в Европа и света, че тя е взела решение да се саморазпусне.
Разследването показва, че хакерът не е разрушил системата за сигурност на
съответния сайт, а е успял да изработи електронен адрес, еднакъв с този на
пресцентъра. През януари т. г. хакер разрушава системата за сигурност на
президентския сайт и подменя оригиналното съдържание със свое.


Автор: Кармелита Денева, "BusinessWeek"

Go back BG Online