Българите са недоверчиви в интернет
() - 2006/8/8
11 % от домакинствата с деца планират да закупят компютър през тази година
Двукратно се е увеличил броят на българите, използващи компютри, в рамките на последните две години, сочат данни от доклада "е-България 2006", част от който бе представен в края на миналата седмица. Той е резултат от публично-частно партньорство между социолози, анализатори и държавни експерти. Близо 30 % от пълнолетното население използва ежедневно възможностите на компютърните технологии, а ако към това число се добавят и потребителите на възраст под 18 г., то делът им може да надхвърли една трета от българите. Работното място и домът са най-популярни за използване на компютър. Според изследването нуждите на децата са водещ фактор за закупуване на домашно PC. Анализаторите прогнозират, че тенденцията ще се запази и през тази година поради обявеното желание 11 % от домакинствата с деца да си закупят компютър срещу 3 % от семействата без деца.
Близо 30 % от българите над 15 години ползват редовно интернет и според проучването не изоставаме от темповете на развитие на широколентовия домашен достъп в Европейския съюз и в световен мащаб. Делът на домашните потребители, разполагащи с широколентов достъп, към октомври 2005 г. е бил 10,6 % от цялото население, като отбелязва ръст от близо 22 % спрямо предходната година. На практика този показател е доста близък до средната стойност за Европейския съюз – 10,8 % към юли 2005 г.
Домашните потребители у нас се притесняват за конфиденциалността и истинността на информацията, публикувана в интернет, и са по-скептично настроени от представителите на бизнеса към използването на електронни услуги. Наблюдава се недоверие към интернет комуникацията, свързана с обработка на документи и финансови операции. Въпреки това изследването показва, че всеки втори на възраст между 18 и 29 години и всеки трети между 30 и 39 години използва интернет. Това са хората, които в най-голяма степен са склонни да опитват, без особено да се притесняват, че това може да навреди на сигурността и финансите им.

Домакинства с широколентов достъп до интернет през кабел
Холандия – 22,8 % Швейцария – 19,6 %
Дания – 18,0 % Белгия – 15,2 %
Австрия – 13,8 % Великобритания – 10,1 %
Португалия – 9,8 % България – 8,3 %
Испания – 7,0 % Швеция 6,9 %
Източник: Merrill Lynch estimates NRA reports и "Витоша Рисърч" (за България)

Автор: Computers.bg

Go back BG Online