Онлайн учебниците са офлайн засега
(СЕГА) - 2006/8/3
МОН плати 452 000 лв. за образователен портал, няма къде да го качи

Проблеми изникнаха пред още един елемент от въвеждането на информационните технологии в училищата, стана ясно вчера. "Националният образователен портал вече е готов, но няма сървър, на който да бъде качен", съобщи просветният министър Даниел Вълчев. Консорциумът между "Сиела" и "Лекс.бг" - "Лексис", спечели проекта на МОН на стойност 452 000 лв. Той се състои от създаването на портала и качването в интернет на електронни учебни курсове и помагала по всички предмети след осми клас. Всяко едно от помагалата струваше между 18 и 20 хил. лв., тъй като МОН откупи авторските права, за да осигури безплатен интернет достъп до тях.
При така създаденото положение обаче има голяма вероятност учебниците да не се появят в интернет преди началото на учебната година, а да бъдат издадени на дискове. Агенцията по информационни технологии и съобщения полага необходимите усилия за справяне с проблема, обясни Вълчев. Въпросът с поддръжката на портала в бъдеще също не е решен. Според договора с авторите те имат ангажимента да се грижат за него 1 г. След това работата ще се поеме от екип на МОН или ще се избере нова компания.
В осигуряването на интернет в училищата има още 2 проблема, напомни министърът. Единият е свързан със съдебен спор между двата консорциума, които трябва да осигурят интернет за всички училища. Другият дойде след кражбата на 800 проектора от поръчаните за следващата година 3000 мултимедийни комплекта за училищата. Министърът каза, че следствието не е приключило и нито застрахователят, нито доставчикът иска да ги плати. МОН няма да дава парите втори път, бе категоричен той.

КОНТРОЛ
2 нови инициативи срещу корупцията обяви Даниел Вълчев. До края на месеца ще бъде подготвен проект за оценка на корупционния риск в образованието, с който ще се идентифицират длъжности с големи правомощия и неясен регламент. Според министъра тези "тънки места" са предимно във вузовете. В момента текат и проверки за нередности в приема за елитните гимназии в страната от всички класирания досега.

ПРОУЧВАНЕ
2/3 от населението все още няма достъп до компютър, показват данните от изследване сред 1000 граждани на "Витоша рисърч". 1/3 пък не знаят какво представлява глобалната мрежа. Всеки десети е изразил опасения относно технологията, съдържанието и конфиденциалността на информацията в уеб-пространството. За 2 г. обаче делът на ползващите компютър се е повишил 2 пъти и през 2005 г. е достигнал 30% от пълнолетното население. Домашните потребители са се увеличили близо 3 пъти, а използващите компютър на работното място - 2 пъти. За 2006 г. се очаква 11% от домакинствата с деца да закупят компютър срещу само 3% там, където няма деца. Ако тенденцията се запази, е твърде вероятно делът на имащите достъп до интернет сред населението над 15 г. да достигне 30% в края на годината, сочи още докладът.


Автор: Боян Захариев, Силвия Георгиева

Go back BG Online