Пак гангстерска война
(в.СЕГА) - 2004/6/5
Трима души бяха застреляни, а други двама тежко ранени посред бял ден в заведение в София от бандити, преоблечени като свещеници. Наглата екзекуция дойде дни след задържането и пускането под домашен арест на сочените за нарокобосове Антон Милтенов-Клюна и Илиян Варсанов. Започва нов етап на гангстерската война в България.

Напоследък се забелязва повишено напрежение в престъпния свят. Преди два дни бомба рани скандалноизвестния радиоводещ Боби Цанков, който се оказа пазен от хора на Клюна. След това в центъра на София бе открит трупът на застрелян черногорец. Миналата нощ пък взрив изпотроши магазин на бул. "Витоша". Смята се, че част от бутиците там се държат от съмнителни групировки и служат за пране на пари.
Вчерашната стрелба стана около 13.15 ч. в комплекс "Арт Декор" на бул. "Симеоновско шосе", на метри от хотел "Амбасадор", където преди няколко години двама чужденци се самовзривиха с бомба.
Около 13.15 ч двама мъже, облечени с попски раса, влезли в комплекса. Те директно се качили на втория етаж, където във виенския салон пиели кафето си 5-ма души, дошли там около 12.30 ч. Други посетители нямало, съобщи говорителят на СДВР Николай Николов. Мнимите свещеници извадили пистолети още докато се качвали по стълбите и разстреляли петимата. Открити са около 40 гилзи.
На място са убити трима. Единият от тях е 35-годишният Димитър Малчев, известен като Митко Малкия, регистриран в полицията за измами, фалшификация на пари, незаконно притежаване на оръжие и наркотици. Той е сред най-приближените на известния Златомир Иванов - Златко Баретата, съобщиха официално от МВР. Според проучване на Центъра на изследване на демокрацията от миналата година, бившият командос от МВР е един от наркобосовете в София.
Само преди около месец той беше задържан за обяснения в полицията при показна акция на МВР, заедно с още няколко души, сочени за ключови имена в престъпния свят, сред които и Клюна. Тогава Баретата сам отиде в телевизия bTV и заяви, че не се занимава с наркотици. Според оперативна информация обаче той е противник на наркопазара именно с Клюна, за когото лично главният секретар на МВР твърди, че е наркобос и наследник на убития Косьо Самоковеца. Една от версиите, по които се работи активно е, че убийството е поръчано точно от Клюна, казаха криминалисти.
"Щом убитите са от хората на Златко Баретата, си правете сметка кой напоследък е на свобода и какви задявки има между тези групи", коментира и говорителят на СДВР Николов.
Другите двама убите са приближени на Митко Малкия - Живко Иванов, на 29 г., от Хасково, регистриран за кражби и 39-годишният Калоян Светославов, също известен с кражби и разпространение на наркотици.
Единият от ранените - Стефан Колев, на 28 г., има регистрация в полицията за причиняване на средна телесна повреда при катастрофа. Само вторият ранен - Владимир Гаманов, на 29 г., не е криминално проявен. Двамата живи, са в много тежко състояние в "Пирогов" с рани в корема и тялото. Единият от тях бил откаран от управителя на комплекса, другият - от първата пристигнала линейка.
"Един страничен човек, не знам дали от персонала или случаен посетител, е бил леко одраскан от парче дърво, отхвръкнало от рикоширал куршум и наши служители са му оказали помощ на място", каза пред "Сега" шефът на Военна болница ген. Стоян Тонев.
Убийците са избягали с "Ауди", което се издирва. Вчера, няколко часа след кървавата стрелба, полицаи и следователи правеха оглед на мястото и разпитваха свидетели - хора от персонала и посетители. Намерен е и пистолет, за който се предполага, че е на един от убитите. На мястото пристигна лично прокурорът от Върховна касационна прокуратура Ангел Илиев, шеф на отдела за борба с терора.
Go back BG Online