Бебета в епруветка вместо стар
(НОВИНАР) - 2008/9/8
Безплатните пенсионерски почивки, ако въобще има такива, няма да се плащат с пари от бюджетния излишък, категорични са от ДПС и НДСВ. Идеята на коалиционния партньор БСП да прати 5000 възрастни на море не може да бъде реализирана с парите на данъкоплатците, нито пък могат да бъдат обективно определени хората, които ще се възползват от ваканциите, смятат зам.- председателят на НДСВ Милен Велчев и председателят на парламентарната икономическа комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев. За сметка на това обаче пари от излишъка ще бъдат отпуснати за националната програма за ин витро оплождане, за лечение на редки заболявания, както и за фонда за лечение на деца.
С пари от бюджетния излишък ще бъдат финансирани три опита за изкуствено оплождане на хиляди бездетни двойки. На заседанието на съвета на коалицията не са обсъждани конкретни параметри и затова не е ясно колко пари ще бъдат отделени за бебетата в епруветка. За момента обаче се обмисля вариант за отпускане на 20 млн. лв., с които да стартира програмата. Тя трябва да бъде изготвена и одобрена от правителството до края на есента. Един от вариантите, който се обсъжда, е програмата да осигури 100 % финансиране на лечението на безплодието при бедни семейства и частично заплащане на хормоналното лечение за бездетни двойки с по-големи доходи.
Пари от излишъка ще бъдат отпуснати и по програмата за лечение на редки заболявания. Само преди седмица пациентите, страдащи от рядко срещани болести, поискаха близо 50 млн. лв. за осигуряване на скъпоструващите лекарства за една година лечение. Те получиха уверението на здравното министерство, че всяка година програмата ще бъде допълнително финансирана от бюджета и ще получават по- качествено лечение.
Пари от излишъка ще бъдат отпуснати и на Фонда за лечение на деца в чужбина. Още при създаването на фонда в него са вложени 5 млн. лв. Отделно от това средства за лечението се събират от дарения и държавна субсидя. Управляващите трябва да уточнят колко точно средства от бюджетния излишък ще бъдат дадени за операциите на деца в чужбина. Предложението към момента е да бъдат заделени 50 млн. лв.Go back BG Online