Тест по корупция за бизнес и политици
(ПАРИ) - 2007/1/31
Сещате ли се за онези кратки тестове в глобалната мрежа, при които трябва да отговориш на няколко прости на пръв поглед въпроса за няколко секунди. В този тест има само два въпроса - отговаряйте бързо и бъдете максимално честни.
Политическата корупция у нас е нещо, което всеки знае, че съществува, но все още никой не е виждал. Според последното изследване на Витоша рисърч, представено по време на дискусията Мониторинг на антикорупционните реформи в България, бизнесът започва да вижда политиците все по-ясно като генератор на корупция.
Близо 5896 от фирмите са посочили партиите и политическите лидери като основни заподозрени. В същото време компаниите отчитат, че сред другия носител - администрацията, корупцията намалява. И докато при вторите има реални лица, от които се търси отговорност, за първите се говори само на базата на слухове и подозрения.
Специалистите предупреждават, че спадът на рушветите сред администрацията може да е само "сезонен" – нещо, което е наблюдавано и преди. В същото време повишаването на подозренията към политическата класа означава, че бизнесът остава скептичен към способностите на правителството да се справи с корупцията по високите етажи на властта. Близо 43.7% от бизнесмените и 48.5% от висшите служители на компаниите са поставили негативна оценка на управляващите през този месец. И имат право, защото ярки примери за обратното липсват.
Изследването отчита и един интересен факт.
Докато фирмите стават все по-малко податливи на корупционен натиск, все повече от тях започват да виждат в рушвета ефективен начин за реализиране на сделка. Което означава, че започва да не им пука.
Рушветът все по-често се използва като ефективен начин за реализиране на сделка.


Автор: Димитър Грънчаров

Go back BG Online