Наркопазар: районите съвпадат с полицейските
(ДАРИК РАДИО) - 2003/12/11
Наркопазар: районите съвпадат с полицейските

Публична дискусия на тема: “Наркопазарът и организираната престъпност в България” ще се състои в Центъра по изследване на демокрацията. Ще бъде представено и последното изследване на Центъра върху генезиса и структурата на организираната престъпност в България, картелирането на пазарите, йерархията в наркомрежите и мястото на организираната престъпност в тях. В дискусията ще участва и главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

В българския наркопазар се оказа, че особено при хероина, имаме много добре структурирана йерархия. Това заяви в предаването 'Дарик кафе' Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който представи свое проучване в ефира. По думите му, “не очаквахме в една българска действителност да имаме такава подреденост”.

Наркопазарът се намира в една криза, според него. След смъртта на Самоковеца, Антон Милтенов - Клюна вероятно ще поеме наркопазара, той е много известна и силна фигура в тези среди. Кризата в българския наркопазар започна още миналата година, тя е свързана и с демографската криза в страната, с това, че полицията започна да натиска сборищата, където наркоманите си купуваха дрога, а има криза и при вносителите.

Росен-Животното, който контролира най-голяма площ от наркопазара в София, е едно от имената, които обществеността не знае, съобщи Тихомир Безлов.

Златомир-Баретата е най-реалният заместник на Константин Димитров-Самоковеца в търговията с наркотици в България, сочи изследването. Според Безлов, в българската мафия не съществува един наркобос. По-скоро може да се говори за картелиране на търговията с наркотици, като няколко души контролират отделни райони в страната, а най-големият район сред тях е София, посочи Безлов. По думите му в София се съсредоточава около 50% от търговията с наркотици.

Вторият човек в тази търговия след Самоковеца е Мето Илиянски, който е в неизвестност от известно време, каза още Безлов.

Третият в списъка и най-реален заместник на Самоковеца е Златомир Баретата, сочи изследването.

Безлов посочи наркобосовете в страната по различните райони - Камилата в Североизточния район; Митьо Очите в Бургас, Ямбол и Плевен; Маниката в Благоевград; Маймуната в Хасково; Боби Канадеца и Малкият Зум в Пловдив. Според изследването като регионален бос за София в даден момент може да 'изплува' Росен Животното.

Районите на отделните наркобосове в столицата съвпадат с районите на деветте полицейски управления, което неминуемо води до извода, че тези структури действат под прикритието на представители на правораздавателните структури, каза още Безлов.

Според него бизнесът с наркотици у нас почти изцяло е национализиран. Българската наркомафия запазва известна самостоятелност и действа като партньор, а не като подчинен на международните картели, добави Безлов.

Междувременно главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов съобщи тази сутрин, че до този момент между 240 и 250 са задържаните по разпореденото от прокуратурата задържане на криминално проявени с влязла в сила присъда.Go back BG Online