Дискусия за организираната престъпност и наркопазара
(БНТ) - 2003/12/11
"Наркопазарът и организираната престъпност в България" - това е темата на започналата днес публична дискусия в Центъра за изследване на демокрацията.

Свидетелските показания на Илиян Версанов - един от обвинените за наркоразпространение, са дали възможност за първи път да се говори за Софийската структура за наркопазар, се казва в представено днес изследване на Центъра за демокрация на тази тема.

Според изследването, зависими от твърд наркотик са 15 000. Ген. Борисов смята, че те са много по-малко. Той обясни, че напоследък в България и във всички европейски страни са силно притеснени от все по-силното налагане на синтетичната дрога.

Според представените от ген. Борисов данни, един килограм хероин, идващ от Турция струва 10 000 евро или 80 лева на грам, докато синтетичната дрога Пико, например, може да се произведе навсякъде с материали за около 3000 лева, което значи, че излиза много по-евтино.

Изследването на Центъра за демокрация и ген. Борисов казват, че почти няма дискотека, в която да не се разпространяват синтетични наркотици. Според направения анализ се забелязва тенденция за изместване на хероина от синтетичната дрога. От Центъра смятат, че в рамките на изпълнителната власт трябва да има изключително важна роля икономическото противодействие в борбата с наркопазарите, т.е. финансовото министерство и данъчните органи трябва активно да се намесят в тази борба.
Go back BG Online