В ЦИД разкрили наркобосовете
(МОНИТОР) - 2003/12/12
В Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) били разкрили наркобосовете у нас преди МВР. Петима си делели пазара в България, се разказва в новия анализ на Центъра, представен пред журналисти в присъствието на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Центърът е създаден като неправителствена организация и се финансира предимно с американски пари.

Според материала големите босове в София били убитият миналата седмица в Амстердам Косьо Самоковеца, изчезналият преди две седмици Мето Илиенски и все още живият Златко Баретата. Като значими организатори изследването сочи Иво Гела във Варна и Митьо Очите в Бургас.

Най-важната характеристика за тях е, че имат устойчив бял бизнес, доказващ значителни доходи. Същевременно легалната им дейност е свързана със сиви и черни икономически дейности, който осигуряват голям допълнителен финансов ресурс.

Анализаторите от центъра заявиха, че изнасят това изследване по-рано от предвиденото, защото двама от споменатите босове вече не са сред живите.

Проучването, което било потвърдено и от спецполицаи от НСБОП, сочи още, че у нас няма единен национален наркопазар, но от него се печели годишно около 135 милиона лева. Най-големите градове ­ София, Пловдив, Варна и Бургас са обособени като независими локални пазари. Те са поделени между три-четири големи престъпни организации, като столицата е половината от пазара на дрога в България. В столицата йерархията на групировките е от пет степени, а в другите три града има четири степени.

Петте равнища, които открихме в софийския пазар, в много отношения наподобяват класическа структура, на нюйоркския пазар, описана през 1969 година, коментира експертът Тихомир Безлов. От началото на 2002 г. се смята, че старият тип делене на ВИС и СИК вече не съществува. Смесването е стигнало до такова равнище, че са почти неразличими. Българският пазар върви към картелизиране. Според анализа от това лято у нас все повече навлизали синтетичните наркотици.

Употребяващите дрога са между 15 и 25 хиляди. Ежедневно един пласьор снабдява около 25-30 души. Дилърите на дребно са около 600 ­ 800, а в София ­ 300-400.

Доходът на уличен продавач е от 50-150 лв. на ден. В София дозата хероин струва на улицата 6 лв., а в провинцията ­ 5. Около 1500 лева на месец печели един дилър, когато има "лоши дни". В Пловдив пласьорите са предимно шофьори на таксита-цигани. В Бургас са младежи, които са белязани от шефа им с различни татуировки.

Окончателното разпределение на дрогата в София станало след убийството на Поли Пантев през пролетта на 2001 г. и на Льонята Джуджето през есента на 2002 г., сочи още анализът на Центъра за изследване на демокрацията. Анализаторите установили, че има доста данни за договорености на наркоразпространителите с полицаи. Най-корумпирани полицаи имало от Трето, Четвърто и Шесто районно в София. Те са както се казва на жаргон "най-пробитите", но когато полицаите усетят, че са разкрити, се преместват от един в друг район, се казва още в анализа.

Според свидетелствата на участници в наркопазара, София е разделена на девет района, следващи структурата на полицейските райони. Във всеки район има така наречения "черен адвокат", който или е бивш МВР служител или следовател, съдия или прокурор. Той атакува системата на всички равнища и прави връзки с полицаите.

Анализаторите твърдят, че времето на "наказателните бригади" вече е отминало, но все още се прилагали мерки "глобяване", "пребиване", "осакатяване".


ЦЕНТЪРЪТ
Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) е създаден в края на 1989 г. като неправителствена организация с идеална цел. Шеф на управителния съвет е д-р Огнян Шентов ­ един от учредителите на сдружението "Глобална България". Повечето от шефовете на центъра, сред които Бойко Тодоров ­ програмен директор, и Лидия Милева ­ финансов мениджър, са американски възпитаници или специализанти. Международни партньори на ЦИД пък са много US-неправителствени организации, фондацията на световния финансов спекулант Джордж Сорос "Отворено общество", както и правителствената Американска агенция за международно развитие. Близо две-трети от чуждестранния борд на центъра са американци или преподаватели в US-университети. За миналата година ЦИД е получил над 1,5 млн. долара грантове (безвъзмездни финансови помощи) за финансирането на различни проекти.Автор: Милена Орозова

Go back BG Online