Бандити с расо гръмнаха трима
(МОНИТОР) - 2004/6/5
Двама бандити, преоблечени с расо като свещеници, влязоха в столично заведение, застреляха трима приближени на Златко Баретата и раниха двама от охранителите. После избягали с луксозно "Ауди", последен модел. Екшънът се разиграл в 13 часа вчера следобед. Час преди това Димитър Христов ­ Митко Малкия, за който се твърди, че е дясната ръка на Златко Баретата, и четирима негови приближени и охранители влезли във виенската сладкарница на комплекс "Арт Декор", който се намира на бул. "Симеоновско шосе". Поръчали си алкохол.

Според сервитьорката изглеждали като хора, готови да празнуват.

Във виенската сладкарница, която се намира на втория етаж на заведението, нямало други посетители. Близо час след пристигането на компанията на Митко Малкия, в заведението влезли двама мъже, облечени в расо като свещеници. Още, докато се качвали по стълбите, мъжете извадили пистолети и тогава се чули изстрели. Хората от персонала на заведението залегнали под баровете. Няколкото посетители на първия етаж също се скрили.

"Цяла канонада от изстрели, без да спрат стреляха и стреляха. Чу се чупене на стъкла и няколко вика "Спрете!", разказал по-късно един от свидетелите на екшъна.
След като изстреляли над 30 куршума, двамата бандити, в одежди на попове, се качили в последен модел "Ауди", където ги чакал шофьор.

"Чу се само свирене на спирачки и после всичко утихна. От втория етаж също нямаше звук", разказал по-късно човек от персонала. Управителят на луксозното заведение пръв се качил във виенската сладкарница. Заварил Митко Малкия да лежи мъртъв, а край него били разпилени няколко мобилни телефона. Двама от приближените му също не дишали. Цялата сладкарница била оплискана с кръв. Две стъклени маси били счупени. По пода се въргаляли чаши и разбити бутилки. Двама от охранителите на Митко Малкия обаче били още живи. Телата им били надупчени от куршуми, но още дишали. Единият дори бил в съзнание. След като се обадил на Бърза помощ, управителят на заведението откарал с личната си кола единият от пострадалите в "Пирогов". По-късно линейка откарала и другия ранен. Лекарите установили смъртта на 35-годишния Димитър Христов ­ Митко Малкия, на Живко Иванов на 39 години от Хасково и Калоян Светославов на 24 години от София. В "Пирогов" лекарите приели в шокова зала Стефан Колев на 28 години и 29-годишния Владимир Гаманов. Двамата били с опасност за живота и оперирани по спешност.

По-късно заведението беше оградено с полицейски ленти, а движението по бул. "Симеоновско шосе" спряно. Само автобусите на градския транспорт бяха допускани да минат пред комплекса. Група китайски спортисти от рейса с любопитство гледаха струпаните патрулки. Полицаи, следователи и прокурори до редакционното приключване на броя продължаваха да събират следи и да разпитват свидетели на екшъна. На място бяха докарани и три следови кучета, които обаче не успяха да надушат следата на извършителите, защото през мястото на стрелбата вече били минали много разследващи. До късно вечерта шофьорите на всички "Ауди"-та в София бяха спирани за полицейски проверки, но автомобилът на беше открит. В пожарната нямаше сигнал и за опожарена кола, както напоследък бандитите постъпват, за да заличат следите си. Според разследващи двамата нападатели са били професионалисти и залавянето им ще бъде изключително трудно.

Кражби, дрога и измами в досието на жертвите

Тримата убити Димитър Христов ­ Миткьо Малкия, Калоян Светославов и Живко Иванов са кримнално проявени, съобщиха вчера от СДВР.

Калоян Светославов е регистриран в полицията за кражби и наркотици, Живко Иванов е регистриран за кражби, а Димитър Христов ­ за измами, фалшификация на пари, незаконно притежаване на оръжие и за наркотици. Единият от ранените ­ Стефан Колев, е регистриран за причиняване на средна телесна повреда при пътно-транспортно произшествие.

До редакционното приключване на броя от МВР заявиха, че все още не разполагат с информация кои от убитите и ранените да били охранители на Митьо Малкия и кои са му били приятели. Един от тях обаче е успял да извади пистолета си, но най-вероятно не е успял да отговори на стрелбата, казаха от СДВР. Оръжието беше иззето за експертиза.


МВР лансира версията за наркотици


"Както знаете Митко Малкия е приближен на Златко Баретата и се занимава с наркотици, сетете се в последно време кой беше пуснат на свобода и какви задявки има между групите". Това заяви говорителят на СДВР Николай Николов в отговор на въпрос каква е първоначалната версия на МВР за тройното убийство в комплекс "Арт Декор". Неофициално от полицията съобщиха, че Митко Малкия е бил дясната ръка на бившата барета Златомир Иванов по прякор Златко Баретата. Бившият командос пък бил във вражда с Антон Милтенов ­ Клюна, който преди два дни беше пуснат под домашен арест по обвинение в притежание на синтетични наркотици.

Баретата и Клюна са сочени в анализ на Центъра за изследване на демокрацията сред шестимата босове, ръководещи наркопазара в България. Нека ме съдят и ако се докаже, че се занимавам с наркотици, готов съм да лежа в затвора до живот, заяви Баретата преди време по bTV.

Разследващи коментираха, че това е вторият голям удар срещу най-приближените хора на Златко Баретата. Първият беше убит на 22 март тази година в Зона Б5.

Тогава посред бял ден с два куршума в главата беше убит 31-годишният Стефан Касамаков, за койгото се смяташе, че е един от най-близките хора на Златко Баретата и Илиян Варсанов. Тогава от полицията заявиха, че минути преди да бъде убит, Касамаков, който отивал на фитнес с бронежилетка, се е срещнал с Илиян Варсанов, който преди два дни също беше пуснат под домашен арест по обвинение, че е подготвял покушение над Клюна. За убийството на Касамаков беше обвинен кумецът на убития в Амстердам Константин Димитров ­ Самоковеца ­ Иван Портев по прякор Портата.
Гръмнатият хасковлия участник в контрабанда на цигари

Разстреляният хасковлия Живко Иванов преди месец беше оправдан от Свиленградския съд по дело за контрабанда на цигари, по което обвиняем беше и Милослав Кръстев, съобщи БНР. Дни след като хасковските магистрати осъдиха за отвличане и грабеж Иван Тодоров ­ Доктора, Свиленградският районен съд приключи с условна присъда делото за контрабанда на цигари срещу отвлечения от Доктора Милослав Кръстев и оправда разстреляния Живко Иванов. По неофициална информация хасковлията участва в схема на контрабанда за цигари, ръководена от Митко ­ Малкия . Според фирмения регистър лице с името Живко Иванов Митев е собственик на транспортна фирма Е.Т. "Митев" и съдружник във "Валтрейдинг" с 50% турско участие, както и в таксиметрово дружество "Ем транс". Преди години Живко Иванов гравитираше около изчезналия Мето Илиянски. Разстреляният хасковлия е семеен.


Автор: Милена Орозова

Go back BG Online