Битката свърши. Започва войната
(КЕШ) - 2003/12/12
Наркопазарът в София е райониран уникално. За очертаване границите на всяка наркозона се използва полицейското разпределение на съответното районно полицейско управление (РПУ).


Всеки дилър има гръб в съответното РПУ, никой не може да продава хероин в чужд район. Ако има глупостта да го направи, веднага следват наказания. Едно от тях може да е глоба, но може да се стигне и до чупене на кости, които трудно зарастват, каза един от авторите на проучването на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тихомир Безлов. То е посветено на пазара на хероин в страната.
Оказва се, че голям пробив в системата на наркопазара са показанията на Илиян Версанов. Той разказал, че има седем нива в цялостната структура на вноса, продажбата и разпространението на хероин за страната. Първо ниво са зависимите от хероина. Според проучването това са близо
25 000 човека. Второ ниво са уличните пласьори. Един пласьор снабдява около 25 ­ 30 човека. Броят им само за София възлиза на 400, а за страната на близо 800. В трето ниво попадат т. нар. дилъри. Те зареждат пласьора със стока. Четвърто ниво се характеризира с шефовете на отделните райони. За София районите са девет. Първи се ръководи от Росен Животното, който в момента е в Италия, а зоната му се ръководи от Гунди и Лъчо. Втори се ръководи от Андровците. Това са двама човека, но който и нов да дойде, пак така му викат, казват запознати дилъри. Трети район е в ръцете на Коста и Боби, четвърти ­ на Бобъра. Сигмата пък стопанисва пети район, а Калоян Макса ­ шести. Макса е наследникът на арестувания Илиян Версанов. Седми и осми район са под опеката на Росен Животното. Шеф на последния, девети район, който обхваща "Люлин", е Блажо. Запознати твърдят, че се опитват да го сменят от пролетта на 2003 г.
В пето ниво влизат "големите шефове". Отличителна черта е, че имат бял бизнес, доказващ големи доходи. В най-високите нива се намират хората, които най-вероятно отговарят за вноса на наркотика, но дилърите няма как да знаят това, защото почти никой няма достъп до тях.
Плащанията в структурата на хероиновия пазар също са съобразени с различните нива. Анализът на ЦИД показва, че пласьор от второ ниво има дневен доход около 250 ­ 360 лв. Една доза в София струва максимум 6 лв., а в провинцията ­ 5 лв. Размерът на хероиновия пазар за страната е в размер на 55 ­ 120 млн. лв. Пазарът на канабис се определя между 5 и 10 млн. лв.
Една от най-тревожните тенденции обаче е заместването на хероина със синтетични наркотици (амфетамини), каза ген. Бойко Борисов. Амфетаминът може да се приема като хапче, като прах, чисто е, никой не те вижда, а е и по-евтино, даде пример той. Вид амфетамин е пикото. 1 кг хероин струва 10 хил. евро, а 1 кг пико може да се произведе "на масата" с материали за близо 3000 лв. 1 г хероин струва 80 лв., а грам пико е между 30 и 40 лв., разясни ген. Борисов.
Напрежение възникна между МВР и прокуратурата по време на общото им заседание.
"Манчев ще говори", отсече главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов след срещата между прокуратурата и МВР. "Аз питам кой го предупреди този Самоковец, че тук го очакват проблеми със закона. Много интересно е и защо, ако МВР е имало предварителна информация, не си е изпълнило задълженията по Закона за МВР?", попита заместник главният прокурор Христо Манчев на свой ред. Според него била организирана операция по залавянето му заради изнесените нелегално 153 000 евро, след като си дойде в страната, но от МВР изтекла информация и затова всичко пропаднало.
Другата новина, произлязла от съвещанието, е искането на прокуратурата главсекът да залови всички "десетки" престъпници с висящи дела за три дни. Щом това се случи, прокуратурата веднага ще внесе искане в съда за постоянното им задържане. Разпореждането дойде от шефа на отдел "Следствен" към Върховната касационна прокуратура (ВКП) Цеко Йорданов. Служители от МВР коментираха, че това искане е незаконно, а прокуратурата си връща на министерството и на ген. Борисов заради думите му във Вашингтон, че престъпниците са на свобода именно заради прокуратурата. Зам. главният прокурор контрира: "За какъв разпит на Борисов говорим, няма такова нещо." Главният секретар на МВР е трябвало да бъде запознат с това, което е станало в съвместната дейност на МВР и прокуратурата от началото на годината, както и да се набележат конкретни мерки. "Нашата роля е да пазим държавата и да предаваме на съд виновните лица", завърши Манчев.
По време на съвещанието бяха направени няколко констатации. Една от тях е, че се наблюдава тревожно нарастване на тежките посегателства върху личността. Другата, че е правозащитната система е неспособна да даде отпор на престъпността. Тъкмо тези изводи бяха причина зам. главният прокурор Манчев да каже: "Надяваме се мерките, които набелязахме, да спомогнат за преодоляване на престъпленията, които се вършат напоследък. Нашата роля е да пазим държавата и да предаваме на съд виновните. Прокуратурата и МВР са обречени по силата на законите да работят заедно."

Автор: Виктория Пенкова

Go back BG Online