Пирамида с лейтенанти издигнал Очите
(24 часа) - 2007/4/6
Прокуратурата представи схема с йерархичните нива на 15-те задържани в Бургас от организирана престъпна група за разпространение на наркотици, сред които и Димитър Желязков-Очите.
Това стана на съдебното заседание вчера за определяне на мерките на неоклонение на обвиняемите. Наблюдаващият прокурор Светлазар Костов показа в залата табло, от което бе видно, че всички задържани са групирани в 5 нива. Схемата предизвика острата реакция на адвоката на Желязков - Илиян Василев, който определи хода на обвинението като търсене на зрителен ефект и настоя тя
да не се приема като доказателство, нито да се използва в съдебната зала. Съдията Деница Вълкова прие възражението му, но даде възможност схемата да бъде описана в пледоарията на прокурора.
Очите и още 12 от обкръжението му бяха задържани при полицейска операция на 2 и 3 април. Те заедно с други двама, които са в ареста от февруари, бяха обвинени в организирано пласиране на дрога.
Вчера изтече 72-часови-ят арест и прокуратурата поиска той да остане постоянен за всички. Първо съдът отхвърли молбата на арестанантите в залата да не се допускат журналисти. По искане на прокуратурата се очакваше заседанието да мине при закрити врати. Основанията й бяха, че са използвани СРС и може да се стигне до разкриване на информация, представляваща държавна тайна.
Адвокат Василев обаче заяви, че определянето на мерките не изисква осветяване на такива данни и настоя делото да е отворено. Искането на прокуратурата не е за да се опази държавната тайна, а за да не стане ясно на журналистите, че има разминаване между твърденията на прокуратурата и събраните доказателства, заяви Весилев.
Димитър Желязков е емблемата на групата,
непосредствено под него е Янко Гюров, който е истинският мениджър, заяви в пледоарията си представи-
телят на държавното обвинение. Гюров се занимавал с всекидневната организация на работата, с разпределянето на ангажиментите и създаването на подструктури. Желязков стоял малко встрани от оперативната дейност, намесвал се когато има сериозен проблем. Костов визира скорошен случай, в който Очите издал заповед за ревизия на един от "лейтенантите" - Веселин Василев заради данни, че продава за своя сметка. След ревизията Васелин бил понижен и пратен в наказателна бригада.
Диньо Динев заемал третото ниво. Той имал смесени функции - да събира и отчита парите и да организира движението на наркотика. Другият с касиерскоотчетни функции е арестуваният през февруари Стефан Хаджиев-Котката. Той събирал приходите само от търговията с кокаин.
Котката се отчитал във вторник, а Диньо - в понеделник. Той отговарял за Хероиновите постъпления.
Вчера стана ясно, че Динев е задържан на вратата на жилището на Янко с около 10 000 лв., а в дома на Гюров да открити и иззети 36 000 лв. Според прокуратурата 10-те хиляди представляват само седмичната печалба на Желязков и Гюров. Плащането под тях се решавало по 2 начина - заплата или количество наркотик, който дилърите разпространявали за своя смет-
ка. Петима са лейтенантите в групировката: Котката, Йордан Георгиев-Лайфа, Новак Купенов, Георги Джендов и Веселин Василев. Те не се занимавали директно с дрогата, а само ръководели предвиждавено на пратките и продажбите.
Петото ниво са тези, които контактували с уличните дилъри, казвали им местата на тайниците или пряко ги зареждали са 7 от задържаните: Петър Петров, Недко Костадинов, Димитър
Стоянов, Гроздан Балабанов, Васил Александров, Петко Бобчев и Деян Дру-
С 1300 страници доказателствени
материали разполага обвинението срещу Желязков и компания. 37 са преписките за използване на СРС.
Освен това по делото има и двама анонимни свидетели. В залата прокурор Костов цитира елементи от засечените телефонни разговори, в които със символи се говори за продажба на дрога. Например в тях нашумеелият синтетичен наркотик "пико" се споменава като "пилешко". Засечени са и разговори на Котката с Бано Динев -брат на Диньо, който има ефективна присъда за притежаване на дрога, но избягал в Испания.
Вторият наблюдаващ прокурор по делото - Никола Попов, изчете съдебните досиета на обвиняемите, от които стана ясно, че с повече присъди са по-ниските нива. Прокуратурата настоя за постоянен арест мотивирайки се, че задържаните могат да се
укрият, да извършат ново престъпление или да притискат свидетелите. По закон лидерите на групировката могат да получат от 10 до 15 г., а нивата под тях - от 3 до 10 г.
В 8-те тома по делото няма нито едно сериозно доказателство срещу Желязков, заяви адвокат Василев. Същата теза разви и колегата ме Събин Дучев, който представлява Янко Гюров.
Единствените наченки на разследване са в първия том, където са разпитите на анонимните свидетели, но те не са достатъчни, каза още Василев. Според него е абсурдно като доказателство по делото да се прилага доклад на неправителствена организация, каквато е Центърът за изследване на демокрацията.
Около 3 часа продължи делото за определяне на мерките. То бе проведено в зала със засилена охрана - с решетки на прозорците и повече от 10 униформени. Определението на съда не бе произнесено до редакционното приключване на броя.Автор: ДИАНА САВАТЕВА

Go back BG Online