Изследване посочи наркобосовете в България
(в.СЕГА) - 2003/12/12
Косьо Самоковеца, Мето Илиянския, Златомир Баретата, Митьо Очите и Иво Гела са посочени като големите шефове в наркоразпространението в България в голяма разработка на Центъра за изследване на демокрация. Тя бе представена вчера пред журналисти и пред главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.
В анализа озаглавен "Пазарът на наркотици в България"
Самоковеца, Илиянския и Баретата са посочени като босовете на наркопазара в София, който е половината от целия в страната. Авторите се позовават на разследвания в медиите и на полицейски източници, според които тримата работят в синхрон. Самоковеца беше застрелян в Амстердам преди дни, малко преди това пък Илиянския изчезна. В изследването се твърди, че той се е "оттеглил, а нашумелият Киро Японеца отдавна изпаднал". Другите големи са идентифицирани като Иво Гела във Варна и Митьо Очите в Бургас. Оперативното ръководство в София се държало от Клюна, а лице с прякор Демби бил негова дясна ръка.
В книжката е публикувана и карта, според която
Митьо Очите държал районите на Бургас, Ямбол, Стара Загора, Сливен и Плевен. Благоевград бил контролиран от Маниката, Монтана и Видин - от Белан, Силистра, Добрич и Шумен - от Камилата, Пловдив - от Боби Канадеца, Пазарджик - от Попа, Кюстендил и Перник - от Стоян Кравата и Гурвата.
Според авторите на проучването, районирането на разпространението на наркотици в столицата

следва структурата на СДВР и на нейните 9 РПУ-та.

За първи район като отговорник е посочен Росен Животното, който сега бил в Италия и командвал задочно чрез хората си Гунди и Лъчо. Втори район се контролирал от Андровците, трети от Коста и Боби, четвърти от Бобъра (преди са били и Хамстера, и Наско, но сега му били подчинени), пети от Сигмата, шести от Калоян Макса (тук преди е бил Илиян Версанов), седми и осми отново от Росен Животното, девети пък е под контрола от Блажо.
Авторите на изследването правят опит да опишат нивата в наркоорганизациите в България, занимаващи се с разпространение на хероин. На първо ниво се намирали зависимите от тази твърда дрога, от които главно се набирали хората за второто ниво - уличните пласьори. Смята се, че един пласьор снабдява средно 25-30 човека. По този начин се изчислява, че продаващите на дребно в София са 300-400 човека, а в страната около 600-800. На трето ниво се намирали хората, които снабдявали пласьорите и събирали парите. Смята се обаче, че това ниво не е достатъчно изчистено поради лошата организация в наркомрежите. На четвъртото стъпало са поставени шефовете на райони. Важна характеристика на това ниво било обстоятелството, че те управлявали адвокатите и т.нар. наказателни бригади. За разлика от адвоката, обслужващ търговска компания, обслужващият наркоструктури т.нар. черен адвокат,

обикновено е работил в МВР
или като следовател, прокурор и съдия по наказателни дела. За София се смята, че те са около 20 човека. Особено
важна била ролята на наказателните бригади за функционирането на йерархията. Посочени са и наказанията. На първо място била глобата, с която в зависимост от провинението даден пласьор плащал от до няколкохиляди лева. Второто наказание било пребиване в няколко степени. При всяка от тях обаче се избягвали чупене на кости и тежки наранявания. Третото наказание било осакатяване. То варирало от чупене на пръсти до чупене на двата лакътя, двете капачки на колената. Участник в малка бригада вземал по 300 лв. седмично плюс екстрите - кола, мобилен телефон, "пиене и ядене в заведенията на шефа", "проститутки от контингента на шефа".

Шеф на бригада пък прибирал по 1500 лв. на седмица.

Петото ниво включвало т.нар. големи шефове. За тях медиите, полицаите и политиците често говорели, че имат дълги досиета, но поради различни причини били недосегаеми за правосъдието. Най-важната характеристика за тях било обстоятелството, че имали напълно легален бизнес. Именно тук са поставени Самоковеца, Очите, Баретата, Илиянския, Гела.
Според авторите на изследването в момента имало криза на хероиновия пазар. Според един от тях - Тихомир Безлов, сред виновниците за кризата бил и станалият известен Илиян Версанов. Именно с неговия арест и проговаряне станал и първият голям пробив, при който се е разбрало много за реалното функциониране на наркопазара, за схемите и структурите.
Според изчисленията в проучването при средни разходи за дневни дози от 10-15 лв. на ден и при 15 000-25 000 наркозависими хероиновият пазар в страната би трябвало да е в рамките на 55-135 млн.лв. годишно. Това е далеч от твърденията досега за 50 млн.лв месечно. Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов дори обяви, че и сумата от 55 млн.лв на година е завишена. Изчисленията в изследването са направени при 5 лв. за доза хероин.

каре

ПРИНЕСНЕН

Навлизането на синтетичната дрога става все по-опасно. Това е, което ме притеснява в момента, обяви по време на дискусията главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той каза, че това се отчита и в цяла Европа и САЩ. Борисов даде пример със синтетична дрога "пико". Килограм от него може да се направи от хора от химически техникум и суровини, струващи 3000 лв., разясни Борисов. Според него много от убийствата и взривовете са свързани с дрога, включително и със синтетична. От Германия му казвали, че като ударим лаборатория за амфетамин в България има 20 дни вакуум на "германския пазар". Според Борисов българската организирана престъпност се надскочила с опитите си да проникне в Европа и оттам идвали проблемите й сега. За случващото се в България през последните месеци сякаш имало значение и ареста на на нарочения за един от най-големите балкански мафиоти Сретен Йосич в София и предаването му на Холандия.
Go back BG Online