Боят е за хапчетата
(ТРУД) - 2004/6/7
"От 5-6 години Европа е залята от хапчета, модата дойде и у нас. Затова се родиха, а после взеха да измират като мухи ония, които ходят с бронежилетки на фитнес." Думите са на спецполицай от НСБОП при залавянето на поредната нарколаборатория за синтетична дрога.
Близо 120 000 таблетки амфетамин, няколко тона суровини за синтеза им и 5 лаборатории бяха разкрити и заловени само през миналата година от антимафиотите. По данни от различни изследвания над 300 000 българи вече са опитали някаква дрога, а повече от половината от тях не могат да спрат да се тровят.
Но докато хлапетиите в махалата виждат да пристига колата на моргата, за да прибере от кварталната градинка тленните останки на баткото, който се "боцка" с хероин от средата на 90-те години, пред очите им засега няма примери за кошмарния край на зависимите от синтетика. Точно обратното - рекламната стратегия на пласьорите е да убеждават тийнейджърите, че хапчетата са безвредни и можеш да ги спреш, когато си поискаш. Никой не чува предупрежденията на лекарите и полицаите, че синтетиката атакува нервната система и редовната й употреба има два крайни ефекта: бавна смърт с усмирителна риза или бърза смърт с череп, надупчен като швейцарско сирене.
В петък килъри, преоблечени като попове, демонстрираха на Малкия Митко и още двама мъже, свързани със Златко Баретата, единия от двата възможни края на приказката за хапчетата. Водещата версия за кървавото тройно убийство в столичното заведение "Арт декор" е бой за територия между наркотьрговците.
Историята на таблетките
Наченки на хероинова мрежа в София е имало още в годините преди 10 ноември 1989 г., но тя започва да функционира пълноценно от 1994 г. насам, сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията. Към 2001 г. столицата е разделена между дилърите на квартали и дори улици. Но редовните клиенти за хероин си отиват завинаги по гробищата, а нови се появяват все no-рядко. Тенденцията е от края на 90-те години и важи и за Западна Европа, с която нашите мафиоти въртяха следния алъш-вериш - получаваха оттам синтетична дрога, прехвърляха я в Турция или Близкия изток, там тя бе разменяна срещу хероин, който се връща по обратния път. Трафикът продължава и в момента, но промяната е,че потреблението на хапчета се разраства у нас, тук остават все по-големи количества, или направо се организират лаборатории.
Добиването на грам амфетамин струва 1 лв. От него се правят средно 6 хапчета. Цената на дребно на таблетка в София е 6 лева, а по Черноморието - 4-5. Ако купувачът е чужденец -10 лв. Говори се, че от своите дистрибутори хора от типа на Косьо Самоковеца, Мето Илиянския, Клюна, Баретата прибират между 40-50 % от стойността на продадено хапче, тоест 3 от 6-те лева в София. Затова и не бива да ни учудва нито хотел "Константин палас" в Боровец, нито мерцедесите или надиплените пачки в домовете им.
Докато в миналото хероинът бе основна стока на пласьорския щанд, на който имаше и марихуана, и опиум, и морфин, и малко кокаин, сега първенството е на хапчетата, смятат експертите. Дори и само заради това, че за таблетките няма нужда да търсиш игли и спринцовки, за да ги инжектираш във вените си.
Експертите от МВР са убедени, че зад почти всеки кървав поръчков атентат, бил той в Амстердам, в квартал "Зона Б-5" или в заведението "Арт декор", стоят интересите на наркобизнеса. С по 15 бронежилетки да ходят на фитнес, с по 10 кевларени одеяла против куршуми да се увият, 100 телохранители да си наемат, със или без попове - босовете отиват там, закъдето пращат своите клиенти.


Автор: Цветан ГЕМИШЕВ

Go back BG Online