"Продавам пилешко" = "давам дрога"
(ТРУД) - 2007/4/6
"Музиканта продава пилешко по 17 на литър." С тези кодови думи, прихванати от разговор по мобилен телефон, членове на несебърско-поморийската силова групировка уговаряли доставката на наркотици.
"Музиканта е Янко Гюров-Поморийския, който е мениджърът на групировката. Думите - "продава пилешко" всъщност означават търговия на пико, а 17 на литър -точната цена на килограм от синтетичната дрога - 17 000 лв. на килограм", разшифрира кодовете вчера зам. окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов. Това стана ясно по време на съдебното заседание за мярката за неотклонение на Димитър Желязков-Очите и още 12 души от приближените му от най-висшите етажи на ръководената от него криминална структура. Те бяха заловени при спецакция в понеделник. Обвинени са за участие в организирана престъпна група, която от 2000 г. до април 2007 г. е търгувала с наркотици.
След повече от седемчасово заседание съдът отсече: Всички задържани, начело с Очите, да останат в ареста. По настояване на адвоката на Желязков Илиян Василев делото се гледа при открити врати.
"Не се признавам за виновен. Това е фарс", заяви Очите пред магистратите.
По време на заседанието прокурорът Костов ясно очерта йерархията в групировката и строгото разпределение на дейностите на всеки един от членовете. На табло със снимки на 13-те задържани магистратът представи структурата на групировката. Костов разкри три основни групи в нея. Първата е на босовете, които са я създали -Митьо Очите, определен от магистрата като "емблема на мафията", и Янко Гюров-Поморийския - "мениджър на групировката". На второто ниво е касиерът Диньо Динев. Той разпределял наркотиците на по-ниските звена, контролирал работата им, а след това събирал и отчитал парите от продажбата на дрогата на Янко Гюров. На третото ниво са ръководителите на петте подструктури на групировката, работещи в различните бургаски комплекси. Те били оглавявани от т. нар. лейтенанти - Новак Купенов, Йордан Георгиев-Лайфа, Георги Джендов, Веселин Василев-Цайса, Стефан Хаджиев-Котката, който пък бе арестуван през февруари т. г. в депото на групировката в кв. "Зорница".
Някои от тях работели на твърда заплата, а други отделяли наркотик за себе си и печелили от реализацията му на пазара. Парите от продажбата на хероин се отчитали всеки понеделник, а всеки вторник - от търговията с кокаин. Очите се намесвал в работата на всички подструктури в редки случаи при извънредни ситуации и ревизии на работата на подзвената.
"Разполагаме с 8 тома доказателства и още 37 тома материали, събрани с помощта на СРС, които сочат, че това са хора, участвали в организирана престъпна група, която се занимава не само с наркотици. От откритите в склада на групировката в кв. "Зорница" оръжия, боеприпаси, бомби с електронни платки и гранати става ясно, че тази структура е била и въоръжена. Освобождаването им от ареста може да създаде предпоставки за нови престъпления", каза Светлозар Костов. Бомбите, открити в депото, са сходни с някои експлозивите, намерени не-взривени в страната, сочат резултатите от експертизите, извършени от специалисти на ДОТИ-София, казаха магистрати. Вчера стана ясно, че по делото имай двама анонимни свидетели. Съдебното заседание се разгледа при засилени мерки за сигурност, всички влизащи в съда бяха проверявани с металодетектори, а полицаи с автомати охраняваха и обвиняемите. "Представената от прокуратурата "схема на несебърско-поморийската структура" няма доказателствена стойност. Тя цели зрителен ефект, и не представя реални доказателства", посочи защитата на обвиняемите. "В осемте тома, за които прокуратурата твърди, че съдържат доказателства, които да сочат, че Желязков е организирал и ръководел някаква престъпна структура, името му се споменава само два пъти, и то в показания на анонимни свидетели, които не дават никаква конкретика. Твърденията на останалите свидетели са голословни и не се подкрепят по никакъв начин от събраните доказателства", заяви адвокат Илиян Василев.


Go back BG Online