Сочат го за наркобос, но го съдят за 500 патрона
(ТРУД) - 2006/3/31
"Ако се докаже, че съм наркобос, аз съм готов да лежа в затвора", заявява през м. г. Златомир Иванов -Златко Баретата. Той е сочен от МВР за знакова фигура в свитата от "добре облечени бизнесмени" у нас, от Центъра за изследване на демокрацията - за един от шестимата наркобосове, но до момента дело за наркотици срещу него няма. Затова пък за няколко месеца през 2005 г. се нароиха други преписки. За разлика от братята Красимир и Николай Маринови - Големия и Малкия Маргин, Баретата е на свобода.
Делото за рекета срещу него е второто, което влиза в съда. За това престъпление законът предвижда от 5 до 15 г. затвор, глоба от 5 до 10 хил. лв. и конфискация на 1/2 от имуществото. На 17 май т. г. Златко Баретата ще застане за пръв път на подсъдимата скамейка. Делото е насрочено, след като на 19 януари т. г. Софийската районна прокуратура изготвила и внесла обвинителен акт срещу него за държане на 500 патрона и пистолет "Глог". Боеприпасите са открити при обиски в дома и офисите на Баретата. Подобна схема обвинението приложи и срещу Киро Японеца, но той на няколко пъти бе оправдан и сега делото му се гледа отново.
Първият процес срещу Баретата ще се води от съдия Петър Гунчев.
Златомир Иванов мина през арестите през август м. г. Задържаха го показно на ГКПП-Калотина на връщане от Германия. Дни преди това маскирани спецченгета атакуваха 4 бази на Баретата в София. Полицаи влязоха в митническата агенция "Лабекс" и в имение на Златомир в кв. "Драгалевци". После той бе обвинен за контрабанда, укриване на данъци и участие в организирана престъпна група. Делата ту се разделят, ту се обединяват и вчера никой не се ангажира да каже колко са. Поискана е помощ от Турция за фирми, които са внасяли стоки в България и са имали връзки с "Лабекс". Проверяват Баретата за това, че е бил съдружник във фирма, за която се предполага, че е вършила контрабанда. Според защитата пистолетът "Глог", намерен в дома му, е законен и принадлежи на кума му. Такова становище споделя и един от съдебните състави, които го пуснаха през август м.г. "Това ще изясняваме в съда. Има специален режим за съхранение и ползване на оръжие", коментираха от прокуратурата.

Автор: Светлана ЙОРДАНОВА

Go back BG Online