Мишените – хора на Златко
(ТРУД) - 2004/6/5
"Всичко се е случвало... Но гангстери, преоблечени като свещеници да разстрелват хора... Това вече и във фантазията на Куентин Тарантино трудно ще се роди."
Това бяха коментарите на полицаи и случайни минувачи край заведението "Арт Декор", където кървава касапница остави вчера посред бял ден три трупа, надупчени от куршуми. Други двама души бяха приети тежко ранени в "Пирогов". Полицаи събраха над 30 гилзи от пистолет в заведението.
Под дъжда от олово паднаха мъртви Димитър Христов (35 г.) - Митко Малкия, Калоян Светославов ( 24) и хасковлията Живко Иванов (39).
Митко Малкия е прочут като дясна ръка на Златомир Иванов-Баретата - същия, който според Центъра за изследване на демокрацията е един от 6-е босове, контролиращи дрогата в национален мащаб.
По спешност в шокова зала на "Пирогов" бяха приети с рани към 14 часа вчера Стефан Николов (28 г.) и Владимир Гаманов (29 г).
Безпрецедентният екшън се разигра към 13,15 часа в заведение на булевард "Симеоновско шосе", малко преди Околовръстния път. Близо час по-рано пред двуетажната сграда спрял тъмен "Мерцедес", с който пристигнали жертвите. Те подминали пицарията на първия етаж и се качили във Виенския салон на 2-ия етаж Без да
подозират какво ги очаква, си поръчали питиета и започнали да си говорят.
50 минути по-късно клиенти на пицарията се спогледали учудено, като видели от тъмно "Ауди А4" да слизат двама мъже, облечени в раса. С бърза стъпка те се качили по стълбите. Миг по-късно започнала страшна пукотевица.
Смята се, че мнимите свещеници извадили пистолетите си още по стълбищата и открили кръстосан огън почти от упор. Жертвите били надупчени в главите и гърдите. Според криминалисти един от взетите на мушка опитал да отвърне на стрелбата, но куршум го покосил и оръжието му се търкулнало на пода.
След като си свършили работата, лъжеслужителите на Бога спокойно слезли от 2-ия етаж. Според очевидци единият от тях носел пистолет в ръка.
Те подминали персонала и изплашените до смърт посетители на първия етаж, без да ги погледнат.
После се качили в чакащото ги със запален двигател ауди и с бясно потеглили към Околовръстното шосе.
Полицейски патрул се опитал да ги спре, но шофьорът и едва не прегазил униформените, разказаха източници от МВР.
От персонала на "Арт Декор" се качили на втория етаж и останали като втрещени: петима души лежали в локви кръв.
Бутилките по масите били на сол, по земята се въргаляли мобилни телефони, а стените били надупчени от куршуми. Управителят на заведението забелязал, че двама от покосените още дишат.
Незабавно натоварил един от тях в колата си и го откарал в "Пирогов". Вторият ранен бил качен на линейка. С вой на сирени тя потеглила към болницата.
Около 13,20 часа вчера край заведението вече бе почерняло от полицаи. Движението по "Симеоновско шосе" бе спряно от разклона за Студентски град до Околовръстното. На всички кръстовища в София бяха разположени постове от полицаи с бронежилетки.
Към 16 часа вчера от МВР съобщиха, че убитият Калоян Светославов е регистриран за кражби и наркотици. Другата жертва, Живко Иванов, също бил крадец, известен на полицията. Той дошъл в столицата от Хасково преди известно време, иначе бил от бригадата на Митко Селския. Третият мъртвец Митко Малкия пък фигурирал в регистрите на вътрешното ведомство с измами, незаконно притежаване на оръжие и на фалшива валута.
До вчера привечер криминалисти нямаха информация дали самият Златко Баретата е бил в заведението и си е тръгнал преди стрелбата или се е очаквало да пристигне.
Точно в 16,40 часа качиха труповете на тримата в автомобил на Съдебна медицина. Откараха ги за аутопсия.
Точно в този миг от само себе си се включи алармата на мерцедеса, с който жертвите пристигнали в заведението приживе. "Жалният" й тон огласи района, а полицаи дълго не успяваха да я изгасят. Мистерия!Фаталното "Симеоновско шосе"
16.04.1996 г. - Пребит е до смърт психоболният Иван Бенчев (43 г.)
15.11.1997 г. - Обстрелвана е къщата на шефа на фирма "Интерфорум Ко" Еди Ми-насян.
14.05.1998 г. - Убит е с1 куршум пред дома му шефът на застрахователна компания "Енергия" Венцислав Танчев.
21.08.1998 г. - Опожарен е "Яхт клуб - Корморан" на Михаил Драгоев.
18. 07. 2000 г. - Бандити стрелят с гранатомет по Поли Пантев.
15.11.2000 г. - Взрив разкъсва арменеца Арташес Тер Овсепян и руснака Александър Романов в стая 103 на хотел "Амбасадор".
08.03.2003 г. - Разстрелват 39-годишен молдованец в колата му "Сеат Толедо".Вместо досие
Кой е Златко Баретата?
Златомир Иванов (35 п), по прякор Златко Баретата, е бивш командос от Спецотряда за борба с тероризма. Напуска МВР всредата на 90-те и работи към "Аполо и Болкан", а по-късно преминава към силовите отряди на СИК. След разпадането на групировката остава близък с Евгени Стефанов-Женята Смята се, че след убийството му през есента на м.г става бос, основен конкурент на Клюна.


Go back BG Online