Боби Горилата убит с 5 куршума
(ТРУД) - 2004/3/11
"Чуха се 4-5 изстрела. След около 10 се­кунди - още 2, но много по-мощни. Аз ка­зах на готвача в ресто­ранта: „Пази се от про­зореца!". Мина ми през ума, че става нещо ло­шо. Но продължихме да си работим...
След 15-ина минути сирени на полицейски ко­ли и линейки оглушиха улицата ни и едва тогава разбрахме, че само на хвърлей място от наше­то заведение има раз­стрелян човек."
Това разказа вчера пред "Труд" собствени­кът на ресторант "Дама Пика", който се намира в къщата на покойната оперна певица Илка По­пова в столичния кв. "Ло­зенец". Мъжът поиска да остане анонимен от съ­ображения за сигурност.
докато траеше огле­дът на трупа на Боби Горилата, снегът затрупа тялото му. Вчера сутринта бе извър­шен втори оглед на ме­стопрестъплението. Минува­чите по бул. Хр. Смирнен­ски" извръщаха глава, по­тресени от локвите кръв в снега.
Неизвестен килър застре­ля от засада с пет куршума в главата и тялото Борис Бакърджиев във вторник ве­черта. Куршумите застигна­ха 29-годишния мъж - изве­стен с прякора Боби Горила­та, преддома му на булевард „Христо Смирненски" № 29.
След разстрела източни­ци от МВР съобщиха, че Бакърджиев се занимавал с търговия с дрога и бил сред хората от най-близкото об­кръжение на Златомир Иванов-Златко Баретата. На­скоро Баретата бе посочен от Центъра за изследване на демокрацията като един от 6-мата наркобосове у нас.
Покушението срещу Бакърджиев бе извършено около 21 часа. Мъжът сля­зъл от автомобила си и тръг­нал към входа на коопера­цията, където живее. Няма и след метър-два убиецът, който го очаквал притаен до блока, открил огън. Борис направил опит да побегне, но силите му го напуснали. Той потърсил опора, обля­гайки се на стената на блока, после се свлякъл по гръб и паднал безпомощно върху натрупалия сняг. Убиецът приближил до него и пратил два контролни изстрела в главата му точно под витри­ната на магазин „Всичко за вашата хигиена".
Повечето обитатели от съ­седните сгради чули прониз­ващите тишината гърмежи. Никой от тях дори не поглед­нал към улицата, тъй като би­ли „свикнали със салютите". Едва 15-ина минути по-къс­но минувач съзрял в мрака тялото на мъжа и повикал полиция.
Само минута по-късно десетина полицейски коли и линейка задръстиха буле­варда. На местопроизше­ствието пристигна дежурна­та оперативна група на СДВР, полицаи от Четвърто РПУ и следователи. Районът веднага бе отцепен.
При огледа криминалисти намериха в дрехите на уби­тия газов пистолет, който внезапно гръмна, писа „Но­щен Труд".
Оказало се, че в цевта му има патрон. В 22,30 часа пък бе доведено и полицейско следово куче, което трябва­ше да открие миризма от убиеца.
На мястото бяха открити три гилзи от 9-милиметрово оръжие. Криминалисти по-среднощ обхождаха апарта­мент по апартамент, за да разпитват за очевидци на разстрела, както и за впе­чатленията на съседите за жертвата.
Вчера в 9 часа започна втори оглед, при който бе от­крита още една гилза от оръ­жието на убиеца. Криминалисти обискираха и жилище­то на наркопласьора, а по­сле го запечатаха.
Засега се смята, че срещу Боби е стреляно само с едно оръжие. Почти сигурно е обаче, че килърът е имал чо­век за подсигуряване, който е чакал наблизо. Предпола­га се също, че след изпълне­нието на мократа поръчка той и съучастникът му са из­бягали с автомобил. Крими­налисти все още не са се на­тъкнали на конкретна следа към килъра, признаха те.
Бакърджиев живеел под наем от няколко месеца в кооперацията заедно с прия­тел, твърдят комшии. Хората от кооперацията не познава­ли убития, но в дома му има­ло непрекъсната върволица от хора. По думите им Гори­лата имал два автомобила-Мерцедес „S" класа и „Ауди". Бакърджиев е криминалнопроявен и срещу него има висящо дело за обсебване на автомобил, съобщиха от МВР. Той е роден в Плевен и има двойно гражданство - българско и руско. През 1998 година Боби Горилата имал съвместна фирма „Ко­рона Арт" с Иво Карамански. Тя обаче просъществувала едва няколко месеца и била ликвидирана още преди убийството на кръстника на българската мафия.
Най-малко три са хипоте­зите за поредния показен разстрел в София, призна висш полицейски шеф. За­сега най-достоверна из­глежда версията „Наркоти­ци". Според близки до раз­следването Горилата, по­кровителстван от силен в престъпния свят човек, се опитал да превземе наркотериториите, които доскоро владеел Косьо Самокове­ца. Криминалисти смятат, че така Бакърджиев сам си е подписал смъртната при­съда, която била изпълнена от „наследниците" на Само­ковеца.


Автор: Ваня ГЕОРГИЕВА

Go back BG Online