На хероиновия пазар се върти стока за около 100 млн. лв.
(ДУМА) - 2003/12/12
На хероиновия пазар се върти стока за около 100 млн. лв.

Районирането но наркобизнеса в София наподобява обхвата на РПУ

Нели Донева

Годишният пазар на хероин у нас е между 55 млн. и 120 млн. лева, съобщи вчера Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Тук бяха огласени резултатите от обширно изследване на наркопазарите у нас и организираната престъпност. На форума присъства и главният секетар на МВР ген. Бойко Борисов, който през нощта бе ръководил полицейската акция край Харманли по обезвреждането на опасен престъпник (виж стр. 5).
Оповестено бе, че за за босове на наркомафията в София се смятат покойния вече Косьо-Самоковеца, Златомир Иванов-Баретата и изчезналият от близо две седмици Методи Методиев, известен като Мето Илиянски.
Златомир Иванов е бивша барета, един от основателите на застрахователна компания "Аполо и Болкан", а сега шеф на фирма "Елит", съобщиха източници от МВР. Негова дясна ръка е Тони Дебелия, арестуван преди повече от месец по подозрение, че е заложил взрива, който избухна под джипа на Самоковеца.
Идвала обаче нова генерация наркобарони - Димитър Вучев-Демби и Антон Милтенов-Клюна. Още от 2001-2002 г. анализаторите на спецслужбите са констатирали растящата ръководна роля на Клюна в наркоканалите. Според тях една от причините за настъпилата след 2001 г. криза в хероиновия пазар се дължи на свидетелските показания, дадени от Илиан Версанов, който пръв заговори за структурата на наркомрежите у нас.
В София наркоструктурата е изградена уникално, по подобие на полицейските райони, заяви още Безлов. 9 са наркорайоните в столицата, като всеки се ръководи от отделен бос. Това е потвърдил и шефът на отдел "Наркотици" в полицията Христо Терзийски. Столичната наркоструктура е много по-добре развита от тази в другите големи градове: Варна, Бургас и Пловдив.
След 2001 г. всеки, който е дръзвал да пласира дрога в "чужд" район в София е бил "предупреждаван" с наказание, вариращо от глоба до потрошаване на кости, обясни Безлов. За мръсната работа действали специални бригади.
Наркобосовете, според главния секретар на МВР ген. Борисов, контролират не само пазара на дрога, но и трафика на хора, кражбите на коли, а също и рекета, като не позволяват да бъде нарушена йерархията.
Между 15 и 20 хил. са зависимите от хероин у нас, сочат още данните, оповестени от Центъра за изследване на демокрацията. Една доза хероин в София струва 6 лева, в страната цената варира между 2 и 5 лева. Наполовина по-евтино се търгуват синтетичните наркотици. В тази връка ген. Борисов изрази тревога от бума на този вид дрога, заляла цяла Европа. Главният секретар отбеляза, че през последните 2 години у нас са задържани 4 тона хероин и в това отношение страната ни се нарежда на първо място в Европа.
Борисов припомни, че за последните 2 години са разбити 12 лаборатории за синтетична дрога, като след всеки удар са следвали битки за преразпределяне на територии и интереси, както и убийства сред мафиотските структури. Като доказателство за това, че наркомрежата вече се е внедрила в европейската, Борисов посочи факта, че след една от разбитите лаборатории у нас, временно е настъпил вакуум по канала Полша - Холандия.Go back BG Online