Съдът в София не знае, че Митьо Очите е в затвора в Бургас
(НОВИНАР) - 2004/6/8
Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, не се яви вчера в Софийския градски съд, защото е под стража в Бургас. Призовката за заседанието е изпратена на адреса на майката на Желязков, но съдиите научиха едва вчера, че той от няколко месеца е в бургаския затвор по друго обвинение за отвличане, побой и гавра с двама наркомани. Престъплението е извършено през 2001 г., а делото за него не може да приключи вече трета година.
Вчера съдът трябваше да даде ход на делото, с което Желязков и двамата му бодигардове Гочо Карагочев и Христо Широков обжалват присъда от 3 март тази година за незаконно притежание на оръжие.
Магистратите отложиха процеса, тъй като Митьо Очите не се яви, защото е под стража, а адвокатката на другите двама отсъстваше по болест. Желязков ще бъде доведен в София за следващото заседание през октомври с разрешение на директора на бургаския затвор.
Митьо Очите, Карагочев и Широков бяха задържани с незаконното оръжие в краден мерцедес на 2 февруари тази година на магистрала "Тракия". Желязков получи година и шест месеца условно от Софийския районен съд. Карагочев и Широков - по 1,5 г. и 1,4 г. Те обжалваха с настояване за пълно оправдаване. Прокуратурата също внесе протест срещу условните присъди, но с аргумента, че са твърде леки.
Според данни на Центъра за изследване на демокрацията от миналата година Митьо Очите контролира наркобизнеса по Южното Черноморие и доставките на дрога за част от Североизточна България. Официално е арендатор на язовири и плажове около Бургас.
Желязков оцеля при бомбен атентат през ноември 2001 г. пред дома си в Несебър. При взрива тогава загинаха съпругата му, брат й и един от бодигардовете. По същия случай Бургаският окръжен съд даде вчера ход на делото.


Go back BG Online