Годишната печалба от разпространението на хероин у нас е около 135 млн. лв.
(БТВ) - 2003/12/11
Половината от сумата остава в столицата. Това стана ясно на дискусията за пазара на наркотици в България, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

От две години у нас има криза на пазара на хероин, а от лятото на 2003 г. се наблюдава опит хероинът да бъде изместен от синтетичните дроги.

Потребители, пласьори, доставчици и босове на райони - такава е приблизително структурата на разпространението на хероин. В София районите за хеороин са разпределени, както полицейските управления. Изследвателите твърдят, че в столицата най-много територия контролира Росен, по прякор Животното. Над него за София са споменати трима души, двама от които вече липсват, и за столицата остава Златомир Баретата.

Босовете за страната са не повече от седем. Дали се отчитат на някого централно не става ясно от изследването.

"Има пробити районни. Примерно Четвърто районно беше типичен пример за взимане", посочи Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"Без гръб от полицията не можеш да продаваш. Днес ще продавам, утре съм изчезнал", обясни Качаклиев от фондация "Право на свободен избор".

"След 2001-ва година, ако продавате в чужд район, подлежите на наказание. Във всеки район има наказателна бригада. А наказанията варират от глоби до чупене на кости, които зарастват трудно", добави Тихомир Безлов.

Производството и износът на синтетични наркотици, които излизат по-евтино, а носят повече печалба - това е новата тенденция за българските групировки.

"Голяма част от синтетиката сме я пускали умишлено да мине в съседни страни, защото там автоматично отиват над 30 години. Готовата продукция сме я пускали умишлено, за да могат колегите от другата страна да си задържат и получателите", заяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

У нас се произвежда дори модерното пико. Един грам на едро струва 40 лева.

"Един килограм хероин от Турция да го докараш струва 10 000 евро,а пикото можем да си го произведем и тук, на масата, с материали, които струват 3 000 лева може да се произведе един килограм пико", обясни ген. Борисов.

Той отказа да отговори кои от убийствата напоследък са свързани със синтетичните наркотици и кои са фигурите, които стоят зад финансирането на лабораториите и трафика на българската продукция.Go back BG Online