Улична саморазправа освети босове на наркобригади в София
(ДНЕВНИК) - 2004/2/25
Жалби за палежи, отвличане и натрошени крайници задвижиха прокурорска проверка срещу трима от сочените за ключови фигури в доклада за наркоразпространението в България. Обзорът на този бизнес беше представен от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) през декември миналата година.

След спор за наркотеритория в Софийската градска прокуратура и РЗБОП са постъпили две жалби за саморазправа срещу Рашо, Коста и Боло. Първият беше сочен за основен играч в наркобизнеса, който опитал да се възползва от вакуума след убийството на Константин Димитров-Самоковеца в конкуренция с Клюна и Демби. Коста и Боло пък са тартори на наркоразпределението в квартал "Илинден" в София и изпълняват функциите на наказателна бригада на Рашо. Интересното в случая е, че в Трето РПУ са отказали да приемат жалбите, твърди близък до пострадалите.

Жалбите срещу тримата са свързани с два инцидента срещу лица, за които се е разбрало, че нарушават границите на наркорайона, който групата контролира. Първата жалба е до РЗБОП и е за палеж на два автомобила - "Ауди 80" и БМВ на Доброслав В. Колите били запалени в петък в кв. "Зона Б-19" в София като предупреждение към собственика. Сигналът до прокуратурата е внесен от Павел Ю. и Владислав К., които пък били отвлечени и пребити от Коста, Боло и Рашо. Към него е приложено и медицинско свидетелство, което удостоверява средна телесна повреда - счупени крака, с последващи трайни увреждания, разказаха близки до пострадалите.

До подобна саморазправа се прибягва, когато някой дължи пари или влиза в чужд район, коментираха полицаи. За Коста и Бобо се знае, че са се включили в бизнеса след последното преразпределение на пазара отпреди две години. В началото са работили при брата на Антон Милтенов-Клюна, известен като Малкия Клюн, впоследствие са преминали на директен отчет към Рашо и действат като ударна бригада, като бранят територията му.

Кв. "Илинден", който в доклада на ЦИД е маркиран като трети наркорайон, пък е вторият по оборот след "Люлин", с продажби на 70-80 гр. хероин на ден, защото в него влизат и ромските потребители, разказаха запознати. Друга специфика на територията е, че дилърите не използват телефон, за да се свързват с клиенти. Наркоманите идват в предварително подсигурени апартаменти на междинен етаж с метални врати.Автор: "ДНЕВНИК"

Go back BG Online