Златомир Баретата бил заместникът на Самоковеца
(ДНЕВНИК) - 2003/12/12
Златомир Баретата е най-реалният заместник на Константин Димитров-Самоковеца в търговията с наркотици в България, сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията(ЦИД). То беше представено в четвъртък от един от авторите му Николай Петров. Според него в българската мафия не съществува един наркобос. По-скоро може да се говори за картелиране на търговията с наркотици, като няколко души контролират отделни райони в страната, а най-големият район сред тях е София. По думите на Петров в столицата се съсредоточава около 50% от търговията с наркотици.

Вторият човек в тази търговия след Самоковеца е Мето Илиянски, който е в неизвестност от известно време, каза още социологът. Според него Илиянски или е изваден от "играта" или това е на път да стане. Третият в списъка и най-реален заместник на Самоковеца е Златомир Баретата, сочи изследването.

Според Петров бизнесът с наркотици у нас почти изцяло е национализиран. Българската наркомафия запазва известна самостоятелност и действа като партньор, а не като подчинен на международните картели, добави Безлов.

Наркопазарът в България се намира в криза, каза по "Дарик" радио Тихомир Безлов от ЦИД. "Кризата в българския наркопазар започна още миналата година, тя е свързана и с демографската криза в страната, с това, че полицията започна да натиска сборищата, където наркоманите си купуваха дрога, а има криза и при вносителите", смята Безлов. Според него в българския наркопазар има много добре структурирана йерархия, което е изненадващо.

След смъртта на Самоковеца, Антон Милтенов - Клюна вероятно ще поеме наркопазара, той е много известна и силна фигура в тези среди, прогнозира Безлов. "Росен Животното, който контролира най-голяма площ от наркопазара в София, е едно от имената, които обществеността не знае", съобщи Тихомир Безлов.
Go back BG Online