Златко Баретата ще наследи наркобизнеса на Самоковеца
(Mediapool) - 2003/12/11
Златомир Баретата е най-реалният заместник на убития в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца в търговията с наркотици в България. Това сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията, представено от Николай Петров от центъра.

Самоковеца бе застрелян на 6 декември в центъра на Амстердам пред магазин за диаманти, където бил заедно с манекенката Цеци Красимирова.

Според Николай Петров в българската мафия не съществува само един наркобос.

По-скоро може да се говори за картелиране на търговията с наркотици, като няколко души контролират отделни райони в страната, а най-големият район сред тях е София, посочи Петров по БНТ. По думите му в София се съсредоточава около 50 процента от търговията с наркотици.

Вторият човек в тази търговия след Самоковеца е Мето Илиянски, който изчезна дни преди разстрела на Самоковеца. Според Петров Илиянски или е изваден от "играта" или това е на път да стане.

Третият в списъка и най-реален заместник на Самоковеца е Златомир Баретата, сочи изследването на центъра.

Златко Иванов е бивша барета, един от основателите на застрахователна компания "Аполо и Болкан", а сега шеф на фирма "Елит", съобщиха източници от МВР. Негова дясна ръка е Тони Дебелия, арестуван преди повече от месец по подозрение, че е заложил взрива, който избухна под джипа на Самоковеца.

Убийството на Димитров може да е поръчано от сръбския мафиот и наркобос Сретен Йосич, който бе заловен в България и екстрадиран, а сега е в холандски затвор, пише днес "Труд". Тази версия се основава на предположението, че Самоковеца е сътрудничил на нашите служби, за да арестуват Йосич.

Други източници обаче твърдят, че босовете на наши групировки са се разбрали за отстраняването на Самоковеца, така както на времето са се сговорили и за премахнали и Поли Пантев, който бе убит на о. Аруба. Ставало дума просто за смяна на поколенията.

Според същите източници точно за това е била и срещата между представители на бившите ВИС и СИК в Солун, за която бе обявено, че се искала смяна на шефове от МВР. Тя бе проведена преди убийството на Самоковеца и изчезването на Мето Илиенски.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви неотдавна, че Самоковеца е наследил Пантев, а негов приемник ще бъде Антон Милтенов -Клюна - друг наркобос у нас, свързан с бившата силова групировка ВИС.

Николай Петров посочи наркобосовете в страната по различните райони - Камилата в Североизточния район; Митьо Очите в Бургас, Ямбол и Плевен; Маниката в Благоевград; Маймуната в Хасково; Боби Канадеца и Малкият Зум в Пловдив.

Според изследването като регионален бос за София в даден момент може да "изплува" Росен Животното.

Районите на отделните наркобосове в столицата съвпадат с районите на деветте полицейски управления, което неминуемо води до извода, че тези структури действат под прикритието на представители на правораздавателните структури, каза още Петров.

Според него бизнесът с наркотици у нас почти изцяло е национализиран.

Българската наркомафия запазва известна самостоятелност и действа като партньор, а не като подчинен на международните картели, добави Петров.

Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов нашите бандити са се опитали да навлязат в територии на международни наркокартели, но ги отстраняват защото са също толкова "крехки", както и службите ни.

МВР обясни и убийството на Самоковеца, и предишните разстрели на Евгени Стефанов-Женята (СИК) и Росен Маринов-Нарциса (ВИС) с преструктурирането в подземния свят.Go back BG Online