Златко Баретата поема наркобизнеса на Косьо Самоковеца
(News.bg) - 2003/12/11
Златко Баретата поема наркобизнеса на Косьо Самоковеца
Златомир Баретата е най-реалният заместник на Косьо Самоковеца в търговията с наркотици в България. Това сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията за наркопазара у нас.
Антон Милтенов Клюна е човекът, който вероятно ще поеме оперативното ръководство и разпределението на доставките в София, сочи още изследването.
В българската мафия не съществува един наркобос, няколко души контролират отделни райони в страната, като най-големият от тях е София.
Първият в тази търговия беше убитият в Амстердам Косьо Самоквоеца. След него стоеше Методи Методиев по прякор Мето Илиянски, който от три седмици е в неизвестност.
Единственият, който може да наследи Самоковеца, остава Златко Баретата. Той е един от основателите на застрахователната компания “Аполо и Болкан”, а сега е шеф на фирма “Елит”. Според информации негова дясна ръка е Тони Дебелия, арестуван преди повече от месец по подозрение, че е заложил взрива, който избухна под джипа на Самоковеца.
Проучването на Центъра за изследване на демокрацията показва още, че от 2001 година насам в наркопазара у нас има криза. Една от причините за това е проговарянето на сочения за наркодилър http://news.bg/article.php?cid=10&aid=118457" target="_blank">Илиян Версанов, твърди се, че сега той навлиза на по-голямо ниво на пазара.
Освен него се наместват Димитър Вучев Демби, Антон Милтенов Клюна, който има най-голямата наказателна бригада.
Районите на отделните наркоръковдства в столицата съвпадат с районите на деветте полицейски управления, каза Тихомир Безлов, ръководител на проучването.
Като регионален бос за София може да изплува Росен Животното, който отговаря за “Младост”, Студентски град, “Искър”, “Слатина”, “Изгрев”, “Средец”, “Оборище”, “Възраждане” и “Дружба”. В момента той е в Италия и ръководи посредством подчинените си Гунди и Лъчо.
Наркобосовете по райони в страната са Митьо Очите - в Бургас, Ямбол и Плевен, Кънчо Маймуната – в Хасково, Боби Канадеца и Малкия Зунф – в Пловдив.

Резултатите от проучването на Центъра за изследване на демокрацията показват още, че в София пазарът на хероин върви на няколко нива – улични пласьори, доставчици, дилъри и, условно казано, помощна инфраструктура, в лицето на адвокати и някои полицаи.
От началото на лятото се забелязват опити изнасяният на българския пазар хероин да се подменя със синтетична дрога.
Що се отнася до оценката за структурите на българския наркопазар Тихомир Безлов заяви, че е изненадан.
Нашето очакване беше, че в България не би трябвало да съществуват някакви сериозни подредени и реквизирани структури. Но когато започнахме да се занимаваме със софийския пазар на хероин се оказа, че това въобще не е така и че петте равнища, които открихме, в много отношения наподобяват една такава класическа структура, описана през 1969 година за нюйорския пазар.
Стана ясно, че решаваща роля за опознаването на наркоструктурите у нас са изиграли показанията на уличения за наркодилър Илиян Варсанов.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, който присъстваше на представянето на резултатите беше категоричен, че в София наркодилърите нямат гръб от полицията.Go back BG Online