Баретата бил най-реалният заместник на Самоковеца
(Netinfo) - 2003/12/11

Златомир Баретата е най-реалният заместник на Константин Димитров-Самоковеца в търговията с наркотици в България, сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), цитирано от "Дарик". Според един от авторите му Тихомир Безлов в българската мафия не съществува един наркобос. По-скоро може да се говори за картелиране на търговията с наркотици, като няколко души контролират отделни райони в страната, а най-големият район е София, посочи Безлов.
По думите му в столицата се съсредоточава около 50% от търговията с наркотици. Вторият човек в тази търговия след Самоковеца е Мето Илиенски, който е в неизвестност от около десетина дни. Третият в списъка е най-реалният заместник на Самоковеца. Това е Златомир Баретата, сочи изследването.

Безлов посочи наркобосовете в страната по различните райони - Камилата в Североизточния район, Митьо Очите в Бургас, Ямбол и Плевен, Манийката в Благоевград, Маймуната в Хасково, Боби Канадеца и Малкия Зум в Пловдив.

Според изследването като регионален бос за София в даден момент може да изплува Росен Животното. Районите на отделните наркобосове в столицата съвпадат с районите на деветте полицейски управления, което неминуемо води до извода, че тези структури действат под прикритието на правораздавателните органи, каза още Безлов. Според него бизнесът на наркотици у нас е почти изцяло национализиран. Българската наркомафия запазва известна самостоятелност и действа като партньор, а не като подчинен на международните картели.

Междувременно главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов добави, че до този момент между 240 и 250 са задържаните в разпореденото от прокуратурата задържане на криминално проявени с влязла в сила присъда.
Go back BG Online