Средно 35 поръчкови убийства годишно в България
(Netinfo) - 2005/10/29
Средно по 35 поръчкови убийства годишно се извършват в България. През последните 5 години броят им рязко се е увеличил.

Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията на международна конференция "Перспективите за членство в ЕС и сигурността в Югоизточна Европа:скрита икономика, трансгранична престъпност и развитие".

Според Безлов има десетки български групи, които са в "белия" бизнес и същевременно имат добре организиран престъпен бизнес.

Анализаторът не посочва конкретни имена, уточнявайки, че обикновено те имат много добър публичен имидж. Престъпният им бизнес е от митнически и данъчни измами до измами с имоти. Създаването и развиването на престъпните групировки в България много наподобява това в Русия. Те са
икономическа необходимост на прехода, обясняма Безлов.

Поръчковите убийства в Русия били между 500 и 600 за година.

От всички престъпления в Испания на година 17.4 на сто се извършват от чужденци, каза по време на конференцията проф. Оскар Хайме-Хименес, директор на Института за полицейски изследвания в Испания, цитирайки данни от 2000 год.

От тях 8.6 на сто се извършват от граждани на Югоизточна Европа, като 1.75 на сто са дело на българи, посочи той.

Румънски граждани са автори на 13.95 на сто от престъпленията, извършени от престъпни лица от Югоизточна Европа в Испания. В Испания живеят 3 хиляди румънци и около 80 хиляди българи, уточни той. През последните две години престъпните групи, в които участват българи, са се увеличили с 30 процента, допълни той.

Български граждани са замесени в трафика на хора, канали за проституция,
оръжие и наркотици, фалшифициране на пари и кражби на моторни
превозни средства.

Белгия пък, като цяло, има отрицателно отоншение към последиците от разширяването на ЕС, каза на конференцията проф.Брис де Руивер от Института за международни криминологични изследвания и политика в Университета в Гент, Белгия.

Престъпници от Югоизточна Европа действат съвместно с местни престъпни групировки, обясни той. По думите му държавата е малка и за около два часа би могло да се прекоси цялата й територия. Напускането на границите на Белгия е много бързо и това затруднява полицейските органи, допълни той.Go back BG Online