При престрелката в центъра на София е убит Антон Милтенов-Клюнa
(Фокус) - 2005/7/30
30 юли 2005 | 22:33 | Агенция "Фокус"

София. Антон Милтенов-Клюна е убит при престрелка станала тази вечер в центъра на столицата, предаде репортер на Агенция "Фокус". Общият брой на убитите е трима.
Както "Фокус" съобщи, престрелката е станала около 21.30 часа тази вечер на пресечката между централните улици "Ангел Кънчев" и "Солунска".
Районът около инцидента е отцепен от полицията. Разпитват се първите свидетели.
Засега извършителите не са заловени. Полицията издирва 4 души. По първоначална информация те са избягали с "Опел Вектра" в посока бул. "Витоша".


Агенция "Фокус" припомня:


След убийството на Константин Димитров- Самоковеца през декември 2003 г. в Амстердам главният секретар на МВР посочи Антон Милтенов - Клюна за наследник на Самоковеца. Освен това Клюна и Златко Баретата са посочени в анализ на Центъра за изследване на демокрацията сред шестимата босове, ръководещи наркопазара в България.

Името на Антон Милтенов добива обществена популярност, когато на 28.06.2002 снайперист го прострелва в къщата му в квартал "Княжево".
Според публикации в печата Милтенов е направил първите си стъпки в наркобизнеса преди години, когато живеел в квартал "Люлин".
В края на 80-те Антон Милтенов-Клюна е близък с Илиян Версанов и Светлин Тошев.
Към края на 90-те Клюна, Версанов и Тошев са дилъри в наркогрупировката около СИК. И тримата са пряко подчинени на Димитър Вучев-Демби, който работи за Поли Пантев и отговаря за важни зони като "Емил Марков", "Лагера", "Стрелбище" и "Лозенец".

В резултат на войната за разпределение на наркопазара след смъртта на Поли Пантев Димитър Вучев-Демби, Илиян Варсанов и Антон Милтенов прострелват Владимир Стоянов – Малкия Цимбик на бул. "Витоша". Месец по-късно домът на Цимбика е взривен.
Милтенов дълго време е разследван заедно с Илиян Версанов и Демби за прострелването на Цимбика. Пострадалият първо разпознава стрелеца, а след това се отметва.

Милтенов и Димитър Вучев-Демби са обявени за издирване през септември 2001 година във връзка с убийствата на Леонид Фотев- Льони Джуджето и приятелката му, както и за престрелката в кв."Иваняне" при която са убити Петър Петров и Христо Стефанов. Милтенов отива сам в полицията, разпитан е като свидетел и е освободен.

Войната между Антон Милтенов - Тони Клюна и Версанов тръгва от скандал за непогасени дългове. Смята се, че Версанов дължи на Антон Милтенов около 50 000 долара.
На 21.01.2003г. 72-часова мярка за неотклонение "задържане под стража" е наложена на Антон Милтенов – Клюна. От септември 2002 той е обявен за общодържавно издирване. Милтенов е регистриран в полицията за опит за убийство, търговия с наркотици, кражби. Клюна е издирван и като поръчител на покушението срещу Илиян Версанов на 16 август 2002 в столичния квартал "Белите брези".
През август 2003 година в Русе са задържани петима души, за които се смята, че са от ударната група на Антон Милтенов-Клюна. Петимата са задържани след като пребиват и се опитават да отвлекат 35-годишния наркопласьор Борис Миланов, по прякор "Петното".
Човекът, който контролира цялата дейност по разпространението на наркотици в Русе е Валери Ганчев Берберов, по прякор Андиямото, който е пряко подчинен на Антон Милтенов – Клюна.
Според публикации в печата на 28 октомври 2003 вечерта Милтенов е нанесъл побой на млад мъж в столично заведение, намиращо се в непосредствена близост до сградата на МВР. Около 20.30 часа Милтенов, придружен от четири души охрана и известния радиоводещ Боби Цанков, е нанесъл няколко удара в лицето на младеж, който обаче не е подал оплакване в полицията.

На 07.11.2003 в столичната дискотека "Ескейп" започва бой между групировките на Антон Милтенов - Клюна и на Красимир Маринов-Големия Маргин. В същото заведение по същото време се намират Константин Димитров – Самоковеца, Дмитрий Минев Руснака, Йордан Гиздов.

Според осведомени Антон Милтенов-Клюна е близък с скандалният водещ Боби Цанков. Двамата били виждани заедно в столични заведения, имали общи бизнесинтереси. Именно атака срещу Клюна е по-вероятната версия за атентата срещу жилището на Боби Цанков на 16 ноември 2003.

На 17 януари 2004 срещу Клюна е извършен опит за убийство. Неизвестен обстрелва колата му с гранатомет. Снарядът обаче попада в дърво до жилищен блок край БТА.

През февруари 2004 Антон Милтенов-Клюна е задържан за 24 часа като съпричастен към взрива в "Люлин" пред дома на регистрирания за наркоразпространение Мирослав Пелтеков-Пелтека.

На 5 април 2004 отново е извършен опит за убийството на Клюна. Покушението става следобед в района на хотел "Славия" в столицата. Куршумите счупили предното стъкло на БМВ-то му. Милтенов остава невредим. Неуспешното покушение срещу Клюна става дни след атентата срещу бившата барета Николай Добрев-Бай Добри. Сред заподозрените като поръчител на стрелбата се сочи Клюна.
Според публикации в пресата на 7 април е направен нов опит за покушение, който , според криминалисти, е само за сплашване.

На 5 май Милтенов заедно с 14 свои охранители е задържан за разпит в РДВР Плевен по подозрение за контакти с местни наркоразпространители.

На 27 май източници от МВР съобщават за нов опит за убийство срещу Клюна, когато бойна граната е хвърлена в двора на къщата му в кв. "Княжево".
На 10 юни е ранен Камен Милатенов, брат на Клюна, той пострада в следствие на престрелка в кв. " Надежда".

В началото на юни 2004 г. НСБОП предприема обиск в къщата на Милтенов, при които са открити амфетамини, пистолет, луксозни коли и голямо количество пари. Антон Милтенов е задържан в СДВР.Тогава Софийска градска прокуратура внася в съда искане за промяна на мярката за неотклонение "задържане под стража" на Антон Милтенов-Клюна от 24 на 72 часа. Софийски градски съд му е налага домашен арест и е повдигнато обвинение по чл. 354 за съхранение и държане на високорискови наркотични вещества.Присъдата е потвърдена и от Софийския апелативен съд.През август 2004 г. обаче Софийски градски съд сменя мярката за неотклонение от " задържане под стража " в парична. Седмица по-късно решението е потвърдено и от Софийския апелативен съд. Гаранцията е в размер на 4 000 лева.

В края на юни 2004 г. Антон Милатенов – Клюна е задържан за принуждаване към лъжесвидеталствене по делото за стрелбата срещу Илия Версанов.Софийски районен съд го пуска под гаранция от 5000 лв, но на 30 юни Софийски градски съд налага като мярка за неотклонение " задържане под стража". Решението на съда е потвърдено и на заседание през месец август, тъй като няма обстоятелства за изменение на присъдата.

На 27 октомври 2004 г. е първото заседание по делото за оказване на натиск над свидетели.В обвинителния акт се посочва, че Клюна е принуждавал братята Мартин и Радослав Иванови да лъжесвидетелстват във връзка с делото, което се води срещу него за опита за покушение срещу Илия Версанов. Делото се отлага няколко пъти.

Всички права запазени - Информационна агенция "ФОКУС"


Go back BG Online