Пазарът на синтетична дрога измести хероиновия
(Всеки ден) - 2003/12/11
Пазарът на синтетична дрога измести хероиновия

Златко Баретата щял да наследи Косьо Самоковеца
От лятото на тази година синтетичните наркотици са изместили по продажби хероина, който досега бе най-търсената силна дрога у нас. Това сочи изследване за пазара на наркотиците в страната, направено от Центъра за изследване на демокрацията с помощта на МВР.

Започна замяната на хероина със синтетичната дрога като амфетамини и екстази, което преструктурира целия пазар, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. За последните години приходите от хероин се изчисляват между 55 и 135 млн. лв. Заради по-евтиния процес на производство на амфетамините, които са основно вътрешна продукция, по-ниската им цена, както и по-лесната им употреба, през последните месеци синтетиката и взела надмощие на пазара.
Български структури контролират фабриките за синтетични наркотици, заяви главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Според анализа българската мафия вече е много силна е и равноправен партньор на големите международни картели. "Нашите престъпни структури се надцениха, за да се сливат с чуждите", каза пък Борисов. Той обясни, че точно заради това са зачестили убийствата и наказанията, защото полицията е хванала голямо количество от хероина, което е нанесло тежки финансови щети на организираната престъпност.

Един единствен наркобос в България не съществува, смятат авторите на анализа. Шестима босове контролират няколко отделни по-големи района на страната, като най-големият е София, която съсредоточава 50% от тази търговия. Доскоро пазарът на наркотици в София и в района на София е бил държан от Косьо Самоковеца. Районите на отделните наркобосове в столицата съвпадат с районите на деветте полицейски управления, което води към извода, че тези структури действат под прикритието на представители на органите на реда.

"Полицията не е гръб на дилърите", заяви Борисов. Според него всички полицаи, за които е имало такива сведения, са били уволнени.

Златомир Баретата е най-реалният заместник на убития в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца в търговията с наркотици, смятат още от центъра. Вторият човек след Самоковеца беше Мето Илиянски, който обаче изчезна неотдавна, дни преди разстрела на Самоковеца. Според изследването Илиянски или е изваден от "играта", или това е на път да стане. Затова третият в списъка и най-реален заместник на Самоковеца е Златомир Баретата.

Златко Иванов е бивша барета, един от основателите на застрахователна компания "Аполо и Болкан". Твърди се, че е бил един от най-приближените до Димитров, но в началото на тази година са се скрали. Според различни публикации негова дясна ръка е Тони Дебелия, арестуван преди повече от месец по подозрение, че е заложил взрива, който избухна под джипа на Самоковеца.

Анализът на центъра за изследване на демокрацията е направен въз основа на свидетелски показания на дилъри, на собствени разследвания, а в основата му са свидетелските показания на Илиян Варсанов, който проговори за структурата на пазара през 2002 г. В резулат на това тогава започна процес срещу Антон Милтенов - Клюна, който, според Борисов, ще поеме търговията на Самоковеца. В отговор Клюна поръчал атентат срещу Варсанов в кв. Белите брези, който се оказал неуспешен. Преди две седмици Варсанов сам сигнализира в полицията, че някой се е опитал да влезе в дома му, за да го убие.

Go back BG Online