Бизнесът забелязва спад на корупцията
(в.СЕГА) - 2007/1/31
Резултатите обаче може да са временни и породени от еднократни фактори

Корупцията в отношенията на бизнеса с администрацията намалява, политическата подкупност продължава да е висока, а правителството не се справя добре с това явление по високите етажи. Това са изводите от изследване, направено сред бизнес сектора. То е проведено и анализирано от Центъра за изследване на демокрацията и социологическата агенция "Витоша рисърч".
Авторите твърдят, че спада и податливостта на бизнеса към подкупност, като се отчита намаление на относителния дял на фирмите, извършили неофициални плащания. Веднага обаче се прави уговорката, че подобрението може да е временно и породено от еднократни фактори.
Наблюдават се две тревожни тенденции, сочи изследването. Бизнесът смята за високо нивото на политическата корупция, но той остава скептичен за способността на правителството да се справи с проблема, особено по високите етажи на властта.
В същото време вътрешният министър Румен Петков обяви, че при мащабната антикорупционна кампания през миналата година в МВР и в правителствената антикорупционна комисия са получени 8500 сигнала, като 240 от тях засягат служители на МВР. По 100 от тези 240 сигнала работата е приключила. 40 от тях били потвърдени и са предприети съответните мерки. Останалите над 8000 сигнала са предоставени в главните инспекторати на МС и на ведомствата, за чиито служители става дума, обясни Петков.
Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев каза, че бизнесът изследва и наблюдава 7 области на потенциална корупция. Сред тях са данъчните и социалните плащания, разпределението на фондове, обществените поръчки и др. Той обяви данни от изследване за разпределение на фондове за малкия и средния бизнес - безвъзмездни помощи до 50 000 евро. От 1444 участвали проекта са одобрени 198. "От последните 31 не отговарят на изискването да имат производствена дейност, 16 имат еднакви заглавия, 23 са на свързани лица по смисъла на Търговския закон, което също е нарушение", заяви Данев. Той даде пример, че съпруг и съпруга с две различни фирми са взели по 50 000 евро.
Вторият човек в американското посолство Александър Караянис и представителят на Еврокомисията Фернандо Понс Канто предупредиха, че сега България ще бъде наблюдавана още по-строго за справянето с корупцията. "Държавата трябва да отговори не само на общите очаквания, но и на тези на гражданите си", бе категоричен Караянис. Според него световни фирми биха искали да видят прозрачност и възможност да разчитат на правовия ред и справедливостта. Имало сериозни публикации за корупцията в България, фирми се оплаквали, че трябва да плащат подкуп, за да получават лицензи, имало неефективност в правосъдната система.
Понс Канто пък напомни, че предстои доклад на ЕК през юни и тогава ще се реши дали ще бъдат взети мерки.


Автор: АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ

Go back BG Online