Баби учат интернет, пазят внуци от педофили
(24 часа) - 2006/9/13
Трябва да се проведе обучение на баби и дядовци как да работят в интернет, за да контролират дали децата не се свързват в мрежата с педофили. Тази идея лансира вчера Пламен Вачков, шеф на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения, на кръгла маса, посветена на сигурността на децата в интернет.

Според Вачков родителите са твърде заети, за да знаят с кого контактуват децата им в мрежата.

"Масова практика е децата да се гледат от хора на възраст 60 - 65 години, защото родителите им са заети. Затова пенсионерите трябва да бъдат обучавани как да опазят децата си от попълзновения в мрежата", мотивира се Вачков. От ГДБОП коментираха неофициално, че подкрепят напълно идеята му.

"Наше проучване сочи, че 71 % от децата, които работят в интернет, получават съобщения от непознати, 50% пък - предложения за срещи, като 14% от малчуганите отивали на срещи с непознати, след уговорка в интернет", съобщи шефът на фирма "МЗ комуникейшън груп" Максим Бехар.

Шефът на парламентарната комисия за младежта и спорта Светослав Спасов отново защити идеята си за жестоки санкции за родители, оставили без надзор децата си, и за по-високи наказания за педофили.

"В интернет клубовете задължително трябва да има стаи за деца до 18 години, където те да нямат достъп до сайтове с порнография и насилие. Собственик на клуб, който не го направи, да му се отнеме лицензът и да бъде глобен. Това ще предложим като законадателни промени ", обеща Спасов.

Според Весела Банова, зам. -председател на Държавната агенция за закрила на детето, 35% от децата са имали достъп до порнографско съдържание в мрежата и не са споделили за това с родителите си.

Павлина Николова от Върховната касационна прокуратура съобщи, че през м.г. са образувани 40 дела за порнография в интернет, а за първите 6 месеца на тази година 28 дела за порнография и педофилия са внесени с обвинителни актове в съда.

Слагат листовки срещу порно в училищата

Листовки с горещи телефони, на които да се сигнализирани за детска порнография и педофилия в мрежата, ще бъдат залепени във всички училища в началото на учебната година. Това съобщи Георги Апостолов от Фондация "Приложни изследвания и комуникации". От май месец т.г. на адрес web112.net могат да се дават сигнали за детска порнография. Според Апостолов досега са получени около 60 сигнала на този адрес, но повечето били фалшиви. "Майкрософт* ще даде на отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП нов софтуер, чрез който по-ефективно ще се борят с порнографията и педофилията в мрежата. Това съобщи шефът на "Майкрософт-България" Теодор Милев.

Автор: Стефан Ташев

Go back BG Online