ЦИД: В началото охранителните фирми бяха свързани с престъпния свят
() - 2005/9/14
В държавите от Югоизточна Европа частните охранителните фирми не са участвали в процеси, които да способстват дестабилизация на правителството. Това се подчертава в последния доклад на Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/, посветен на огнестрелните оръжия и частните охранителни компании в Югоизточна Европа.

В Доклада се казва, че частните охранителни фирми в Югоизточна Европа са повишили своята подготовка през последното десетилетие до нива, при които в повечето случаи служители на фирмите не създават условия за повишаване на несигурността. Експертите препоръчват всяка частна охранителна фирма да получава лиценз който да бъде уреден така, че да бъдат ясно дефинирани охранителните услуги.

Персоналът на всяка охранителна фирма също трябва да преминава през строги мерки, се казва още в доклада. Служителите в частните охранителни фирми от региона имат право да носят оръжие с изключение на Косово, където е позволено с оръжие да разполагат международните служители. За по-голяма сигурност авторите препоръчват чести и внезапни инспекции на въоръжението на охранителните фирми.

"В България първоначално секторът на частните охранителни фирми бе тясно свързан с организираната престъпност, но след серия наредби, приети от правителствата през последните осем години, значително намаля влиянието на организираната престъпност. Очертава се обаче тенденция, според която са налице нелицензирани оператори на пазара, няма законно изискване за проверки за съдимост на служителите в охранителните фирми, а съперничеството между полицията и частните фирми остава факт", пише в Доклада на Центъра за изследване на демокрацията. Информацията е на БГНЕС.


Автор: Днес +

Go back BG Online