НДСВ впрегна и спорта в предизборната кампания
(в.СЕГА) - 2005/3/30
Поредната идея за младото поколение лансира вчера НДСВ. Тя се нарича "Спортувайте в училище" и предвижда ремонт и оборудване на спортните площадки и салони в училищата. Стартът й беше оповестен вчера от шефа на жълтия предизборен щаб Лидия Шулева след заседанието на Политическия съвет на партията.

Патрон на инициативата е лично премиерът Симеон Сакскобургготски. Парите за осъществяването й ще дойдат от Министерството на младежта и спорта, в чиито бюджет са предвидени средства за подобряване на спортната база. Тепърва ще се правят разчетите за цената на проекта, поясни Шулева.
Подобна бе тактиката на НДСВ и при останалите си начинания, обявени само месеци преди изборите - безплатните закуски, автобуси, учебници и компютри в българските училища. Те първо лансираха идеите, после изчисляваха колко ще струват и накрая ресорното министерство намираше пари за тях в бюджета си.
На въпрос на "Сега" колко пари са изразходвани за ученически спорт за 4-те години управление на Васил Иванов-Лучано досега Мария Стефанова от Главна дирекция "Регионален, ученически и масов спорт" в министерството обясни, че такава справка не може да се направи веднага. "Пари за ученически спорт се отпускат по няколко направления - за "Спортна ваканция", за ученически игри (включително и игри за деца с различни заболявания), за регионални програми, за подпомагане със спортни пособия и уреди на училищата, които имат повече отбори", каза тя и обеща повече информация днес.
Вчера Лидия Шулева не скри, че реализацията на спортната инициатива в 2600 български училища ще глътне пари и от следващия бюджет, тъй като не е възможно да бъде завършена до края на мандата. Същата е схемата и при останалите инициативи, подети от НДСВ няколко месеца преди края на мандата.

100 млн. лв. ще трябва да отдели следващото правителство за довършването на програмата за компютъризация на училищата. Общата стойност на проекта е 141 млн., като за тази година правителството вече даде 41 млн. лв. За бюджет 2006 и 2007 са предвидени съответно 65 млн. и 35 млн.
За продължаване на почина "Кифла и топло мляко" наследниците на НДСВ трябва да заделят 20 млн. лв. годишно. Толкова бе бюджетът тази година при цена на закуската до 50 стотинки.
Правителството вече даде 15 млн. лв. за осигуряване на безплатни учебници от 2-и до 4-и клас и 15 млн. за микробуси за извозване на деца от закрити училища. 33 млн. лв. са предвидени за проекти за осигуряване на енергийна ефективност на училищата, малко над 5 млн. - за наука.
Общата сума за тези инициативи - 130 млн. лв., бе отпусната извънредно в бюджета.

Каре
Почин
Депутатът от СДС и бивш олимпийски шампион на троен скок Христо Марков ще подпомогне ветеранки-гимнастички. Той обещал да даде 580 лв. на 43 дами от русенската "Група по здраве на пенсионна възраст", които ще участват в състезание, а нямат екипи.

Go back BG Online