Ген. Джеймс Джоунс: НАТО се бори с тероризма
(ДАРИК РАДИО) - 2005/11/19

В момента рисковете, с които се бори НАТО, са свързани с тероризма, заяви ген. Джеймс Джоунс, върховен главнокомандващ на силите на НАТО и САЩ в Европа, на конференция по въпросите за международната сигурност.

Според ген. Джоунс трябва да бъде направен задълбочен анализ, дали организацията на НАТО отговаря на новите условия в света. По тази причина през 2002 година НАТО реши да приеме седем нови държави членки и да промени ръководството на Алианса. Освен това страните-членки на Алианса са се споразумели бюджетът от Брутния вътрешен продукт, който да се отделя за министерствата на отбраната, да не е по-малък от 2%.

Годишна международна конференция по въпросите на международната сигурност е организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

В нея участват водещи представители от НАТО и Европейския съюз, парламентаристи, високопоставени професионални служители в областта на отбраната и сигурността, а също така и експерти.

От българска страна във форума участват премиерът Сергия Станишев, министърът на отбраната Веселин Близнаков, заместник-министрите на отбраната Соня Янкулова, Симеон Николов и Радослав Бозаджиев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев.

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на НАТО и на САЩ в Европа генерал Джеймс Джоунс, пристига в България за конференцията.

При откриването на конференцията премиерът Сергей Станишев заяви:

"Нито една държава не може да се справи самостоятелно с новите глобални заплахи. Има все още недостатъчно избистрена концепция как да се постигне консенсус и взаимодействие по отношение на новите измерения на сигурността".

Станишев се обяви за продължаването на евроатлантическите интеграционните процеси на Западните Балкани. "България ще продължи активните консултации, включително и на високо политическо равнище с Белград и Прищина за статута на Косово", каза Станишев и допълни, че в много голяма степен този въпрос е пречка за икономическото развитие, политическата стабилизация и реалната интеграция в региона.

Според премиера България може да бъде полезна при утвърждаването на европейските перспективи в целия регион и в частност в Косово в няколко области: изграждане на административен капацитет, подготовка на кадри, контакти между граждански организации. Според Станишев интегрирането и сближаването с Европейския съюз /ЕС/ и НАТО се превръща само по себе си в политика на изграждане на сигурност.Go back BG Online