Конференция за международната сигурност в "Бояна"
(ДАРИК РАДИО) - 2005/11/19
"Нито една държава не може да се справи самостоятелно с новите глобални заплахи. Има все още недостатъчно избистрена концепция как да се постигне консенсус и взаимодействие по отношение на новите измерения на сигурността".

Това каза премиерът Сергей Станишев при откриването на международната конференция по въпросите на международната сигурност на тема "Рисковете за сигурността и трансформацията - евроатлантически и регионални перспективи в "Бояна".

Станишев се обяви за продължаването на евроатлантическите интеграционните процеси на Западните Балкани. "България ще продължи активните консултации, включително и на високо политическо равнище с Белград и Прищина за статута на Косово", каза Станишев и допълни, че в много голяма степен този въпрос е пречка за икономическото развитие, политическата стабилизация и реалната интеграция в региона.

Според премиера България може да бъде полезна при утвърждаването на европейските перспективи в целия регион и в частност в Косово в няколко области: изграждане на административен капацитет, подготовка на кадри, контакти между граждански организации. Според Станишев интегрирането и сближаването с Европейския съюз /ЕС/ и НАТО се превръща само по себе си в политика на изграждане на сигурност.

Годишна международна конференция по въпросите на международната сигурност е организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

В нея участват водещи представители от НАТО и Европейския съюз, парламентаристи, високопоставени професионални служители в областта на отбраната и сигурността, а също така и експерти.

От българска страна във форума участват премиерът Сергия Станишев, министърът на отбраната Веселин Близнаков, заместник-министрите на отбраната Соня Янкулова, Симеон Николов и Радослав Бозаджиев и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Никола Колев.

Сред участниците е и Върховният главнокомандващ на въоръжените сили на НАТО и на САЩ в Европа генерал Джеймс Джоунс, който пристига в България за конференцията. Дискусията ще се проведе в три сесии: Отговорът на НАТО и Европейския съюз на новите рискове за сигурността – концептуални и практически подходи; Трансформацията и регионите на Черно море и Кавказ; НАТО и Европейският съюз в Западните Балкани.Go back BG Online