Сключваме по 50- 60 оръжейни сделки на всеки две седмици
(МОНИТОР) - 2005/6/22
Българските оръжейни компании общо сключват по 50-60 търговски сделки за износ на оръжие и друга отбранителна продукция на всеки две седмици. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Николай Милков, който участва в семинар на тема "По пътя към членство в НАТО и ЕС - ефективно законодателство за контрол върху износа на оръжие". Сред организаторите на двудневния форум са Пактът за стабилност за ЮИЕ и Центърът за изследване на демокрацията.
По данни на междуведомствената комисия, която разглежда всяка една от оръжейните сделки, около 5 на сто от тях не получават одобрение, най-вече заради липсата на достатъчно документи, като например сертификат за наличие на траен потребител. Сделки се спират и ако са насочени към държави с политическа чувствителност, каквито са Руанда, Еритрея и Етиопия. Те не са ембаргови страни, но към тях ЕС води специална политика, с която се съобразява и България. Нашите оръжейни фирми са наясно със забранените дестинации и няма случаи на нарушения и опити за нелегален износ, категоричен бе Милков. Контролът, който упражнява българската държава върху износа на оръжие е синхронизиран с всички международни договори. Следващата важна стъпка е по-ефективното му прилагане на практика, коментираха участници в семинара.
В момента у нас работят едва 26 фирми производители на отбранителна продукция и около 15 други предприятия за стоки и технологии с възможна двойна употреба, сочат данни от анализ на Центъра за изследване на демокрацията. Преди мораториума върху приватизацията на предприятия от ВПК /1993-96 г/ броят на оръжейните фирми е бил 134. Средният годишен износ в края на 80-те г. е 900 млн. долара, като най-високите му стойности понякога са достигали и до 1.5 млрд. долара. През 2004 г. износът на спецпродукция е спаднал под 280 млн. долара, което означава спад от над три пъти. Само за Ирак от началото на конфликта сме изнесли оръжие за над 60 млн. долара.

8 завода произвеждат леко въоръжение
Производството на малки оръжия и леко въоръжение /МОЛВ/ е основен компонент на българската отбранителна промишленост. Осем са българските предприятия, по данни на анализите на ЦИД, които ги произвеждат - "Аркус" - Лясковец, "Арсенал" - Казанлък, НИТИ, ВМЗ- Сопот, "Самел-90" - Самоков, два от клоновете на "Терем" и "Оптикоелектрон"- Панагюрище. Въпреки че някои от тези компании, като ВМЗ и НИТИ са изцяло държавни, а други - частни, във всички предприятия делът на гражданската продукция е под 50 на сто. Над 90% от производството отива за износ. Водещ сред тези фирми е "Арсенал", чийто износ на оръжие и боеприпаси за 2002 г. възлиза на 25 млн. долара. Според оценки на военни експерти тенденцията в производството на МОЛВ е към увеличение в количеството на произвежданите боеприпаси.

Повечето от фирмите изнасят продукцията си чрез посредници. Водеща посредническа фирма в България е държавната "Кинтекс", но съществуват още около 70 по-малки фирми, търгуващи с оръжие и стоки с двойна употреба. "Кинтекс" е единствената фирма с разрешение за износ за Индия - най-големият купувач на българско оръжие, пише в анализите на ЦИД. Както "Кинтекс", така и другата по-голяма посредническа фирма - "Тератон" вече няколко години са в процес на подготовка за приватизация. Двете дружества са включени в специалния списък от 12 компании, свързани с националната сигурност, за които се изисква изготвянето на стратегия за раздържавяване и одобрението й от парламента.

Go back BG Online