Охранителите 4 пъти повече от полицаите
(24 часа) - 2005/9/14
Почти във всяка държава в региона съществува тенденция за обвързване на частните охранителни компании с политически партии, с криминални организации или с определени етнически групи.
Това е едно от заключенията на доклада "Огнестрелните оръжия и частните охранителни компании в Югоизточна Европа", който представят днес в Центъра за изследване на демокрацията. Анализът показва състоянието на частната охранителна индустрия в България, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Черна гора, Хърватия и Косово.
От всички страни в региона България има най-голямо надмощие на частните охранителни фирми спрямо полицията -130 000 частни охранители, които са над четири и половина пъти по-многобройни от полицаите, докато в повечето от другите страни те даже не надвишават броя им.
В дискусията ще участват заместник-министърът на вътрешните работи Бойко Коцев, главният секретар на МВР ген.-лейт. Бойко Борисов и др.
Докладът препоръчва по-строг контрол особено върху конкуренцията на частните охранителни компании с полицията. България е посочена като страна с най-развито законодателство за частна охранителна дейност за разлика от съседна Сърбия, където няма законов контрол върху частните гардове, голяма част от които са силно криминализирани.


Автор: СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ

Go back BG Online