МВР: 40 000 бандити с пистолети
(24 часа) - 2005/3/31
Десетки работилници у нас правят по 150 оръжия годишно
Около 40 хиляди бандити у нас се разхождат с незаконно оръжие.
Толкова по данни на МВР са притежаваните единици пистолети или пушки без разрешение у населението, съобщи зам. вътрешният министър Румен Стоилов.
По данни на Центъра за изследване на демокрацията нерегистрираните оръжия са между 93 000 и 258 хил. Данните са част от доклад за въоръжението у нас, изготвен от ЦИД, британската организация Saferworld и Координационния център на малките оръжия и лекото въоръжение в Източна Европа.
Незаконното производство на оръжие в страната пък е около 150 броя годишно, като това са предимно газови пистолети, преработени в бойни, сочат данни на МВР.
В страната има десетки работилници за незаконно оръжие, които са концентрирани най-вече в Казанлък, Сопот и Карлово, допълни Стоилов.
"Цената на един газов пистолет, преработен в боен, струва около 200 лева, но на "черния пазар" в западноевропейските държави достига и до 800 евро", информира шефът на сектор "Контрабанда с оръжие" в НСБОП Владимир Гайдарски.
Според него за този вид оръжие трябва да има регистрационен режим.
Според зам.-министър Стоилов в България не може да се говори за организиран нелегален пазар на оръжие, а за единични акции на отделни лица. Не са допускани и рискови сделки с ембаргови страни.
Основният източник на оръжие е нелегалният пазар, смятат обаче от ЦИД.
Други източници на нерегистрирани пушкала са кражби от домове на граждани, отбранителни предприятия и военни складове, контрабанден внос и незаконно производство и преработка на оръжие в нелегални работилници.
Според доклада в България в момента има 1 000 000 единици малки и леки оръжия, повече от половината българи обаче са против оръжията.


Автор: БЛАГА ГЕОРГИЕВА

Go back BG Online