Вадят днес 2 списъка на бандити с висящи дела
(ТРУД) - 2005/11/21
Два списъка на бандити с висящи дела ще бъдат огласени от МВР и хората на обвинител № 1 Никола Филчев днес.
"В 13 ч ни викат в прокуратурата. Ще има три неща -списъци, състояние на свършената работа и действие", съобщи вътрешният министър Румен Петков. Ще се обобщят трите имена, ЕГН-тата и броят на преписките на апашите.
Единият списък ще е за приключените и внесени в съда дела. Другият - на останалите, чието завършване трябва да се проследи във времето непосредствено след Нова година. Той ще съдържа данни затова какво се прави по преписките в момента. Петков призна, че няма ясен отговор на въпроса защо хора с по няколко висящи дела се разхождат на свобода. Според него липсва или е сбъркан подходът на институциите.
"Не искам тези списъци да са поредният удар в празно пространство. Защото обществото е потърпевшо от това вече 15 години", увери министър Румен Петков. На въпрос възможно ли е в документите да попаднат и бивши политици или депутати, отговори: "Утре (понеделник, бел. ред.) ще видим."
"Няма да има връчвания на папки, става въпрос за нов подход на работа. Навсякъде има престъпност, но поведението на подземния свят никъде не е такова", коментира пред БНР софийският градски прокурор Бойко Найденов.
6000 полицаи и жандар-меристи са всеки ден на улицата от края на август досега, съобщи вътрешният министър в доклад пред конференция по сигурността в региона, форумът бе организиран в резиденция "Бояна" от Центъра за изследване на демокрацията.
Мерките за борба с организираната престъпност бяха предприети след споразумение от 26 август т. г. между прокуратурата, МВР, следствието и финансовото министерство. Оттогава униформените са проверили 172 380 коли по пътищата, 504 плавателни съда, 9424 лица, между които 61 лидери или членове на организирани престъпни групи, каза още Петков.


Автор: Светлана ЙОРДАНОВА, Цветан ГЕМИШЕВ

Go back BG Online