Българският арсенал – 1 милион цеви
(ТРУД) - 2005/3/31
Колко оръжие има българинът? Но не само това, което му раздава МВР, за да си пази живота и имота или да ходи на лов. А колко са револверите, останали от прадядо от Балканската война? А пистолетите, автоматите, картечниците и гранатометите, които има в армията и полицията? 1 060.791 цеви има у нас (виж таблицата вляво). Това е заключението на експерти от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Вчера те представиха своето проучване "Малки оръжия и леко въоръжение в
България", финансирано от Пакта за стабилност в Югоизточна Европа и Програмата за развитие на ООН. Броят на законното оръжие е ясен - за него проучващите са получили данни от МВР и МО. Но за незаконните оръжия има три вероятности: минимална - от 93 206 пушкала, средна -160 707, и максимална - 285 690. Тези числа са получени по различни методи. Например най-голямото е резултат от сравнението между самоубийствата с регистрирано (62%) и с нелегално оръжие (37%) през последните 5 г.
"Не приемаме тези данни. За МВР незаконните оръжия са около 40 000",
контрира проучването зам. вътрешният министър Румен Стоилов.
Всеки шести от 100 жители на София носи законно оръжие. Този факт спецовете от ЦИД обясняват с големия брой охранителни фирми в областта. По-странно е обаче, че хората в Кюстендилско, Хасковско и Ловешко са почти толкова въоръжени, колкото софиянци (на 100души - всеки пети). В областите Русе и Разград раздадените пушкала са най-малко -под 2. Иначе българите в сравнение с други европейски народи са пацифисти (Виж таблицата Вдясно). С нашенските 3,9 оръжия на сто души се нареждаме между французите (4,7%) и британците (3,1%).
800-900 престъпления годишно се вършат у нас, при които бандитите използват огнестрелно оръжие. Около 42 процента от тях са убийства и опити за убийства, а умишленото нанасяне на телесни повреди и грабежите са към 7%.
От всички 192 случая на насилствена смърт, регистрирани от МВР през 2003 г., само при 49 е бил използван пистолет или пушка. Коефициентът на убийствата с огнестрелно оръжие на 100 хил. души у нас обаче е 0,83 и е под средния за света.
Експертите отчетоха още, че 54% от българите не одобряват продажбите на наше оръжие на рискови и ембаргови държави, което доста учудило западните партньори на изследването.

2005 лв. за най-дългата пушка
Най-дългата ловна пушка на специализираното международно изложение "Природа, лов и риболов" е френската "Магнум ALTO-6 Luxe", калибър 12/76, стана ясно вчера. Само дължината на цевта й е 710 мм, като удължителят е за стрелба по гъски и патици. Оръжието е с пълнител 4 плюс 1, тежи 3 кг и струва 2005 лева.
Междувременно известният адвокат Тодор Батков показа как българинът ползва законното си ловно оръжие. Той отстреля на 24 март в ловното стопанство "Кормисош" край Пловдив поредния си ловен трофей -160-килограмов глиган.


Go back BG Online