МВР вади на показ митнически афери
(ДУМА) - 2005/11/21

България не е застрахована от тероризъм, предупреди министър Румен Петков

България е в обсега на вниманието на международните терористични организации със своята активна подкрепа за международната антитерористична коалиция, както и с близостта до регионални огнища на напрежение като Близкия изток и Кавказкия регион. Това съобщи вчера вътрешният министър Румен Петков на конференция в резиденция "Бояна", посветена на рисковете на сигурността и трансформацията и евроатлантически и регионални перспективи.

Най-сериозната потенциална заплаха срещу международната сигурност е опасността в ръцете на терористични групи да попаднат оръжия за масово унищожение, заяви министър Петков. Според него затова противодействието срещу незаконния трафик на оръжие са води много активно.
До десетина дни МВР ще внесе при премиера Сергей Станишев и финансовия министър Пламен Орешарски данни за контрабандни канали в митниците. Това съобщи по-късно в Банкя министър Румен Петков на семинар, посветен на борбата с корупцията. По думите му оттам ще излязат много "кирливи ризи". Въпреки че МВР няма достъп до информационните масиви на митниците, те имат защо да се страхуват от нас и то много, подчерта вътрешният министър.
По думите му вече 15 години в държавата няма връзка между митниците, органите на МВР, следствието, прокуратурата и съда. Този, който нарушава връзката, прави лошо на държавата, независимо дали това е следствие от безхаберно действие или защото не е концентриран целия ресурс на страната ни, категоричен бе Петков.
Той увери, че в информацията, която ще предоставят на Станишев, ще има конкретни имена на извършителите на контрабанда, оценка на щетите, нанесени на държавния бюджет от техните действия и анализ на това, какъв би бил накърнения интерес на ЕС, ако контрабандата е реализирана.
Румен Петков не отрече, че хора от митниците, срещу които в момента текат проверки, продължават да са на работа и ежедневно се опитват да манипулират доказателствата, търсени срещу тях. Вътрешният министър увери, че наказанията срещу тези хора няма да са административни, а ще са директни уволнения. Ако някой си мисли, че "с дългата отпуска" на Шинка Манова, ще прекрати проверките на МВР в митниците, е сбъркал генерално жанра. Това заяви иронично министър Петков, визирайки убийството на митническата шефка.
Днес в прокуратурата ще бъдат оповестени два списъка с дела срещу криминалния контингент. Единият е с приключилите следствия срещу босове, които са внесени в съда. Другият е с все още висящите дела, за които до Нова година трябва да се знае на какъв етап са, съобщи още министър Румен Петков. Целта е да се знае какво правят МВР и прокуратурата.
По думите на Петков вече 15 години потърпевшо от престъпността е българското общество и то много преди ЕК е констатирало състоянието на страната ни. Затова според министъра трябва да се сложи край на формалните неефективни списъци, изнасяни през тези години, а да се следват предприетите мерки в борбата с престъпността. Това е стъпката, която предприемаме в цялата абсурдна ситуация, категоричен бе Румен Петков.

Медии и полицаи в обща борба

Министър Румен Петков и журналистката от БНТ Ренета Николова подписаха Споразумение за сътрудничество между МВР и Клуб "Журналисти срещу корупцията". Целта е по-доброто координиране на министерството със средствата за масово осведомяване в борбата с подкупите на високо ниво. Идеята е да получаваме сигнали в реално време, заяви министър Петков и добави, че ще бъде наблегнато на превантивните дейност. С подписания документ МВР и журналистите от клуба се задължават периодично да си обменят информация за предприетите мерки в борбата с корупцията в страната, както и да обменят анализи и оценки за извършеното до момента. Шефката на клуба Рени Николова даде на министър Петков и сигнал, който се отнася за корумпиран служител на МВР.Автор: Нели Донева

Go back BG Online