Частните охранители вече скъсали с мафията
(ДУМА) - 2005/9/15

Секторът на частните охранителни фирми в България в началото бе тясно свързан с организираната престъпност. След серия наредби, приети от правителствата през последните 8 години, значително намаля влиянието на организираната престъпност. Това се посочва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, посветен на огнестрелните оръжия и частните охранителни компании в Югоизточна Европа.
В доклада се предвижда тенденция на нахлуване на нелицензирани оператори на пазара, които не изискват чисто съдебно минало от служителите си. По-нататък се посочва, че в България частни охранителни фирми се конкурират с полицията или с държавни охранителни фирми за получаване на държавни поръчки. Това носело риск частните охранители да търсят евтини услуги, което от своя страна ще понижи качеството на услугите им.
В изследването се проследява развитието и регулирането на частната охранителна дейност в 8 държави, които участват в Пакта за стабилност в Югоизточна Европа. Очертана е световна тенденция, според която охранителната дейност, която досега бе под държавен контрол, преминава в частни ръце. Докладът проследява състоянието на частния охранителен сектор в Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Молдова, Сърбия и Черна гора и Румъния.

Автор: Гергана Гуркова

Go back BG Online