В НАТО са смутени от мандата на военния ни представител
(ДНЕВНИК) - 2005/11/21
Удължаването на мандата на българския военен представител в главната квартира на НАТО е било обсъждано между ръководствата на военното министерство и мисията в Брюксел. Причината е, че неофициално в алианса са изразили смущението си от краткия мандат, който в момента е едва две години. Това научи вчера "Дневник" от източници от военното министерство.


Мандатът на военния представител беше намален от три на две години през 2004 г., заради което предсрочно в България се прибра ген. Съби Събев, който тогава заемаше този пост. На негово място беше изпратен контраадмирал Емил Люцканов. По неофициална информация съкращаването на мандата е било направено с цел да се създаде формален повод за извършване на смяната, а причината била, че началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев не се разбирал с ген. Събев. След това обаче първоначалната продължителност на мандата не беше възстановена. "Военните представители на всички останалите страни от НАТО имат 3- или 4-годишни мандати. Две години не дават възможност да се развиеш. Тъкмо се запознаеш с хората от администрацията в Главната квартира, научиш се как работи и трябва да мислиш да си ходиш", коментира висш представител. Този въпрос е бил поставен пред министъра на отбраната Веселин Близнаков, но засега няма развитие. Неофициално като причина се посочва съпротивата на военното ръководство.


От НАТО на няколко пъти са повдигали и въпроса за българския ангажимент за участие в операциите на алианса. Този въпрос беше обсъждан на всички срещи на командващия въоръжените сили на НАТО и САЩ в Европа ген. Джеймс Джоунс. Той пристигна в петък у нас за участие в завършилата вчера международна конференция "Рисковете за сигурността - евроатлантически и регионални перспективи". Пред форума Джоунс заяви, че е получил уверения, че България ще продължи приноса си срещу т.нар. асиметрични заплахи за сигурността. В изказването си вътрешният министър Румен Петков каза обаче, че България е в обсега на международни терористични организации със своето участие в световната антитерористична коалиция.

Споразумението със САЩ за използване на съвместни военни бази в България се очаква да бъде подписано в първите месеци на следващата година. Това разказаха запознати със завършилия трети кръг преговори между двете страни. До пролетта трябва да бъде договорен и най-важният документ - споразумението за статута на въоръжените сили на САЩ. Пред "Дарик радио" в събота посланикът на България в НАТО Любомир Иванов, който преговаря от българска страна, заяви, че би било хубаво до февруари да има подписано споразумение. Причината е, че тогава се "залагат параметрите на бюджета в САЩ, който се приема през есента".Go back BG Online