София е най-въоръженият град в България
(ДНЕВНИК) - 2005/3/31
В София са концентрирани най-много лекострелкови оръжия. Тя е на първо място и по нелегални пистолети, пушки и автомати, сочи допитване до общественото мнение, проведено през юли 2004 г. На всеки 100 души в столицата се падат шест оръжия. Една от причините София да е най-въоръженият град в България е концентрацията на голяма част от бизнеса и правителствените институции. Другото обяснение са високите доходи на живеещите. Това показват данните от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, британската организация Saferworld и Координационният център на малките оръжия и лекото въоръжение в Югоизточна Европа (SEESAC).


На следващите място след София по концентрация на легално оръжие са Хасково, Кюстендил и Ловеч. В тях на всеки сто души се падат пет оръжия. Засега няма обяснение на този факт, кометира вчера един от авторите на изследването Филип Гунев. През последните десет години броят на лекострелковото оръжие, собственост на граждани, е нараснал три пъти, сочат още данните. В България в момента има над 1 млн. пистолети, автомати, пушки, карабини, от които 456 хил. са законно регистрираните оръжия, собственост на граждани.


Незаконното оръжие варира между 93 хил. и 259 хил. бройки. Според зам.-министъра на вътрешните работи Румен Стоилов обаче незаконното оръжие е около 40 хил. Смята се, че в страната има неколкостотин души, които се занимават с производството и преработката на оръжие. Те са най-често бивши работници от отбранителните предприятия. Сред областите с най-голяма концентрация на незаконно оръжие са Враца, Хасково, Шумен и Плевен.


Изследването, проведено от авторите на доклада през юли 2004 г., показва, че мнозинството от българите смятат, че режимът за носене на оръжие не е достатъчно строг. Те твърдят, че по-строгите изисквания биха повишили общото ниво на сигурността в страната. Голяма част от гражданите се страхуват, че в бъдеще могат да станат жертва на престъпление. Най-голяма загриженост у тях предизвикват престъпленията против собствеността. Този страх е и най-важният мотив за желанието им да имат оръжие, твърди докладът. Втората причина за търсенето е ловът.


Авторите на доклада отчитат, че контролът по българските граници е значително подобрен. По броя на заловените нелегални пратки обаче се отчита, че най-използваният канал за трафик на оръжие е по маршрута Турция - България - Сърбия и Черна Гора. Българско оръжие стига до Испания и Великобритания. Според авторите на доклада през последните години няма нарушения в износа на лекострелково въоръжение. Въпреки това е реализиран износ за потенциални рискови държави като Колумбия, Грузия, Гватемала, Индия, Индонезия, Македония, Русия, Турция и Саудитска Арабия.


Автор: ПАНАЙОТ АНГАРЕВ

Go back BG Online