Петков вади до дни имена на митничари, участвали в контрабандни канали
(Mediapool) - 2005/11/20

До десетина дни службите на МВР ще изготвят справка за контрабандни канали, техните организатори и участието на митнически служители в тях. Списъкът с конкретните имане в него бъде предоставен на премиера Сергей Станишев и на министъра на финансите Пламен Орешарски, каза в неделя вътрешният министър Румен Петков пред журналисти в Банкя. Освен тези данни справката ще съдържа и размера на щетите, които се нанасят републиканския бюджет, както и на ЕС, допълни Петков.

Ако бръкнем в архивите на митниците, ще извадим много кирливи ризи. Някои хора ги е страх и има защо, заяви Петков. Тези хора може би ги е страх от контраразузнаването, службата за борба с организираната престъпност или Икономическа полиция. Той каза, че има хора, замесени в контрабандни канали, които все още са на работа и заяви, че ако някой си мисли, че чрез излизане в отпуск по болест ще предотврати определени действия, е сбъркал генерално жанра. Всичко, което е позволено от закона, ще бъде изнесено като информация, и ще го предоставя на медиите не без удоволствие, каза вътрешният министър.
Той отново отбеляза, че няма връзка между МВР, митниците, следствието и съда. Това значи, че някой не иска да го прави. Така не се постига пълен обем информация, каза още Румен Петков.

Още в началото на ноември Петков се оплака, че митниците не дават на МВР достъп до информационната си система и така се създава мнение за целево допускане на МВР до информация само до определени фирми. По този повод зам.-министърът на финансите Георги Кадиев тогава отбеляза, че МВР получава нужните справки чрез изнесен служител на Агенция "Митници" в Министерството на вътрешните работи. Кадиев предупреди, че евентуален достъп на МВР-служителите до данните на митниците от компютрите си крие доста опасности. В базата данни има и много търговска информация с голяма степен на конфиденциалност и колкото повече се разширява кръгът на хората с достъп до нея, толкова по-голям е рискът от изтичане на информация, отбеляза тогава Кадиев.

По думите на Румен Петков утре ще бъдат предоставени на прокуратурата два списъка - в единия ще бъдат отбелязани започнати и приключили вече за МВР случаи, а в другия ще има предстоящи мерки и периодика във времето преди и след Нова година.

За да не бъдат изнесени досега тези данни, означава, че има комплексен проблем. Липсва или е сбъркан начинът на подход, поясни още Румен Петков. Той допълни, че по тези списъци, които утре ще бъдат обсъждани, се работи вече две седмици. Той допълни, че не може да уточни защо досега по тези случаи няма развитие.

Във връзка с превенцията на корупцията в МВР в последните 3 месеца се правят проверки за корупционни практики и резултатите от тях ще бъдат оповестени скоро.

По време на международна конференция на тема "Рисковете на сигурността и трансформацията - евроатлантически и регионални перспективи", в резиденция "Бояна", Румен Петков пък заяви, че България е в обсега на вниманието на международните терористични организации. Това е заради активната подкрепа за международната антитерористична коалиция и с близостта до регионални огнища на напрежение като Близкия изток и Кавказкия регион.

Според МВР опасността в ръцете на терористични групи да попаднат оръжия за масово унищожение, се превръща в най-сериозната потенциална заплаха срещу международната сигурност. Затова противодействието срещу незаконния трафик на оръжие са води много активно, каза Петков.
Go back BG Online