5 на сто от оръжейните сделки спряла Комисията за експортен контрол
(Mediapool) - 2005/6/21
Спрени са около 5 процента от сделките, които са били разгледани от началото на 2005 г. на заседанията на Междуведомствената комисия за експортен контрол. Това съобщи пред журналисти във вторник Николай Милков, зам.-министър на външните работи и член на комисията. Той взе участие в двудневен семинар за ефективността на законодателството за контрол върху оръжейния експорт. Срещата е организирана от Министерството на външните работи, Пакта за стабилност за Югоизточна Европа и Центъра за изследване на демокрацията.
България има изградена система за контрол върху износа на оръжие, която като ефективност е призната и оценена от партньорите ни, заяви Милков. По 50-60 сделки са предлагани на всяко заседание на комисията, която се събира два пъти в месеца. При всеки заявен за одобрение договор се проверява наличието на сертификат за краен потребител, дестинацията и др. показатели на сделката Ако за дадена държава няма ембарго, се преценява чувствителността на дестинацията и дали има повишен риск от военен конфликт, обясни зам.-министърът.

По думите на Милков сделки се спират най-често заради неизрядни документи. Обикновено липсват оригинали на сертификати за краен потребител или заради политическа чувствителност на дестинацията.

Страни като Руанда, Етиопия и Еритрея влизат в кодекса на поведение на ЕС, който призовава към въздържане от масирани доставки за тези дестинации, добави Милков. В случаите, когато сме издавали разрешителни за подобни райони, е било за по-малки количества или за оръжия, които не са нападателни, и тогава стриктно се проверява на място чрез българските дипломатически представителства кой е крайният получател на стоката, обясни той.Go back BG Online