Доклад: Охранителните фирми на Балканите не дестабилизират властта
(Netinfo) - 2005/9/14

Документът очертава световна тенденция, според която тази дейност, която досега бе под държавен контрол, преминава в частни ръце

Всяка държава има доказателства, че бивши полицейски
служители са наемани от частни охранителни фирми, се посочва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), посветен на огнестрелните оръжия и частните охранителни компании в Югоизточна Европа.

Според доклада в някои случаи има съмнение, че фирмите от частния сектор се конкурират с полицията или с държавни охранителни фирми, особено при надпреварата за получаване на държавни поръчки.

Това носи риск частните охранителни фирми да станат носители на политика за търсене на евтини услуги, а това от своя страна да понижи качеството на услугите в охранителния сектор, смятат от ЦИД.

Докладът проследява развитието и регулирането на частната охранителна дейност в осем държави, които участват в Пакта за стабилност за Югоизточна Европа на ЕС.

Очертана е световна тенденция, според която охранителната дейност, която досега бе под държавен контрол, преминава в частни ръце.

Докладът проследява състоянието на частния охранителен сектор в Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Македония, Молдова, Сърбия и Черна гора и Румъния.

Според изводите в страните от Югоизточна Европа охранителните фирми не са участвали в процеси, които да способстват дестабилизация на правителството.

Авторите, изготвили документа, препоръчват всяка частна охранителна фирма да получава лиценз, който да бъде уреден така, че да бъдат ясно дефинирани охранителните услуги.

Персоналът на всяка охранителна фирма също трябва да преминава през строги мерки.

Конкретно за България се посочва, че първоначално секторът на частните охранителни фирми е бил тясно свързан с организираната престъпност, но след серия наредби, приети от правителствата през последните осем години, влиянието на организираната престъпност значително е намаляло.


Go back BG Online