Засега не планираме военно участие в провинциалните тимове в Афганистан
(Българска армия) - 2005/11/21

Германия и Холандия са отправили още през миналата година покана към нас за участие със сили в техните провинциални тимове в Афганистан. Операцията по изтеглянето ни от Ирак е планирана и съгласувана. Тя ще се извърши непосредствено след изборите на 15 декември до края на годината. До 31 декември нашият контингент ще е напуснал територията на Ирак, с което ще бъде изпълнено решението на Народното събрание. Това каза началникът на ГЩ на БА генерал Никола Колев пред журналисти по време на международната конференция "Рисковете за сигурността и трансформацията - евроатлантически и регионални перспективи".

На този етап нямаме планирано участие с военен контингент в провинциите на Афганистан, уточни генерал Колев. Продължаваме със сегашното - механизиран взвод, медицински екипи, военна полиция, разузнаване и контраразузнаване. Подготвяме и контингента, който през следващата година трябва да поеме за четири месеца ръководството на летище Кабул. Целият модул на летището ще е около 300 души, но ключовият персонал, който ще бъде българският - около 70. Началникът на Генералния щаб не се ангажира с отговор, колко ще ни струва по-нататъшното участие в Афганистан.

Като страна, членка на НАТО, участваме в целия процес на планиране, който се извършва от Военния комитет и от Северноатлантическия съвет, продължи по-нататък генерал Колев. И уточни, че от началото на следващата година докъм август-септември трябва да се установи пълен военен контрол на всички провинции в Афганистан, за което са необходими още между 10-15 хиляди военнослужещи и цивилни лица. Задачата включва и подпомагането на изграждането на местни структури на властта, на системата на образование и т.н. Преди няколко дни е бил одобрен оперативният план и в момента се извършва т.нар. процес на генериране на силите. Вече са определени страните, които ще поемат лидерството на различните провинции. В различен формат те отправят покани към страните да предоставят сили за изпълнение на тези изисквания. Към нас като страна, членка на НАТО, има една постоянна покана за увеличаване на нашето участие, което, разбира се, е свързано с ресурсите, които можем да отделим, каза още генерал Колев.

Лидери на провинциалните тимове са страни като Германия, Холандия, Канада и Великобритания. Още през миналата година Германия и Холандия са отправили покани към нас да участваме в техните провинциални тимове. Сега, каза началникът на Генералния щаб, въпросът е открит и ако се намерят възможности, може да участваме, но пари в бюджета не са планирани.

През пролетта на следващата година е планирано да увеличим участието си в операция АЛТЕА в Босна и Херцеговина. Сега там имаме един взвод. През февруари или март ще разширим участието си в АЛТЕА с една рота и с няколко групи за връзка между командването на операцията и местните органи, каза генерал Колев. Той припомни, че предстои да се трансформира по-нататъшното ни участие в Ирак, за което все още няма крайно решение. Според началника на Генералния щаб в близките 2-3 седмици това би трябвало да се случи, за да започне планирането на самото участие.Go back BG Online