В Косово създават части за специални задачи
(Българска армия) - 2005/11/21

В доклада на генерал-лейтенант Джузепе Валото, който пое командването на КФОР от 1 септември тази година, беше подчертано, че навлизането на КФОР на 12 юни 1999 г. след влизане в сила на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, стана в момент на драматични сблъсъци и размирици, които доведоха до миграцията на 1 милион души. Тогава там бяха базирани 50 хиляди души военни, сега те са 17 хиляди.

Разпределени са в четири многонационални бригади, съставени от военнослужещи от 35 страни. Това са лекопехотни, въздушнопреносими подразделения, подходящи за работа в тежки условия. Те контролират пътната мрежа от Прищина към границите със Сърбия и Черна гора, Албания и Македония, както и второстепенните пътища, които са в много лошо състояние.

Има специален полк и португалски батальон, които изпълняват типично военни задачи, както и задачи на военна полиция - претърсване, патрулиране, борба с безредици и обучение на нови подразделения. КФОР наблюдава непрекъснато, предотвратява конфликти и подпомага официалните власти и гражданското население по осигуряване на свобода на придвижване и контрол на територията и границите.Тези дейности се осъществяват чрез патрули, контролно-пропускателни пунктове (КПП), ескорти и наблюдателни постове.

Като пример за дейността на КФОР в доклада беше посочено, че през септември и ноември тази година са извършени 23 886 патрула и са организирани 5759 КПП.

Дейностите по предотвратяване на конфликти са насочени към разкриване на саботажи и предотвратяване на негативни ситуации - стачки и бунтове. Това е свързано с контрол върху тълпата и бързо развръщане на силите в градски условия, както и защита на специални обекти от инфраструктурата.

Извършени са 309 ареста, като 12 от тях са на убийци и военнопрестъпници. КФОР осигурява полицията при изпълнение на проекти, свързани с гражданско-военното сътрудничество. Реализирани са 115 такива проекта, свързани с възстановяване на инфраструктурата, с ветеринарния, медицинския и образователния сектор. Обезвредени са 215 взривни устройства.

КФОР няма да допусне възраждане на конфликти, както това стана през март 2004 г. Военнослужещите са обучени да реагират бързо и решително срещу всякакви престъпници, като стремежът е да се насърчава религиозната търпимост и мирното съжителство. Планирана е трансформация на четирите бригади в сили за специални задачи. Ще бъдат създадени пет такива подразделения, които ще се движат по територията на Косово и ще извършват както военни операции, така и операции за осигуряване на реда. Тези части ще включват и контактни екипи за мониторинг, които ще осигуряват връзката с общините и местните лидери. Задачата им ще бъде да следят социалното напрежение в Косово.

Практиката там показва още, че е възможно сътрудничество между въоръжените сили на НАТО и на Сърбия и Черна гора. За главен преговарящ за статута на Косово е назначен бившият финландски президент Марти Ахтисаари. В Косово има немалко хора с конструктивен дух. Огромен проблем обаче е икономическото състояние на областта. Безработните там са 70 на сто от населението, а 52 на сто живеят с по-малко от 1,42 евро на ден, се каза в доклада. Омагьосаният кръг трябва да се разсече по линия на сигурността, чуждите инвестиции и икономическото възстановяване.Go back BG Online